ABD ve Çin, yapay zeka güvenliği ve risklerini ele aldı

ABD ve Çin hükümetleri, yapay zeka teknolojilerinin güvenliği ve risklerini ele almak üzere bir diyalog mekanizması başlattı ve ilk toplantısını gerçekleştirdi.

Yayın: 15.05.2024 - 08:40

256 kez okundu

ABD ve Çin, yapay zeka güvenliği ve risklerini ele aldı

Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Çin-ABD Hükümetler Arası Yapay Zeka Diyaloğu toplantısı, dün Cenevre, İsviçre’de düzenlendi.

Toplantıya ABD tarafından Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi, Dışişleri Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri; Çin tarafından ise Dışişleri Bakanlığı ile Ulusal Reform ve Kalkınma Komisyonu yetkilileri katıldı.

Tarafların, “yapay zeka teknolojisinin doğurabileceği riskler, küresel yönetişim ve diğer konular üzerinde fikir alışverişinde bulunduğu” belirtildi.

ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, Kasım 2023’te San Francisco’da gerçekleştirdikleri görüşmede, iki ülkenin yapay zeka alanında ortak çalışma grubu kurma konusunda anlaşmışlardı.

Taraflar, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın geçen ay Pekin’e yaptığı ziyaret sırasında hükümetler arası diyalog toplantısı yapma konusunda mutabakata varmışlardı.

Bir Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilisi, yaptığı açıklamada toplantıda “yapay zeka güvenliği ve risklerinin ele alınacağını” ve “gelişmiş sistemlere odaklanılacağını” belirtti.

ABD’li yetkili, toplantıda tarafların yapay zeka teknolojilerinin potansiyel risklerine dair “ilk fikirlerini” paylaşacaklarını ancak ortak bir taahhüt veya somut eylem beklemediklerini ifade etti.

Görüşmelerin herhangi bir teknik ortaklık veya ileri araştırma işbirliği hedeflemediğini vurgulayan yetkili, “ABD’nin teknoloji koruma politikalarının müzakereye açık olmadığını” belirtti.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap