Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırıyoruz. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz. Veri politikamız ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları iletişim formu üzerinden bizlere sorabilirsiniz.
Gündemi yakala, kullanıcıların ve yazarların haberlerini takip et!
Son Dakika
Yemek Tarifleri
Diğer
Gazeteler
Bölgelere Göre
İnteraktif
Bağlantılar
Siyasiler
Bizi Takip Edin
Yayın: 28.02.2024 - 11:00
Güncelleme: 28.02.2024 - 12:20
124 kez okundu
Kolombiya’nın uzun yıllarına yayılan paramiliter suç örgütü Kolombiya Birleşik Öz Savunma Kuvvetleri’nin (AUC) önde gelen isimlerinden Mancuso, dün ABD’den sınır dışı edilen 100’den fazla kişiyle birlikte ülkesine döndü.
Başkent Bogota’daki El Dorado Uluslararası Havalimanı’na iniş yapan Mancuso, hemen polis tarafından gözaltına alındı.
Mancuso’nun 1500’den fazla cinayet ve yerinden edilme olayına karışması nedeniyle cezaevinde kalacağı, ancak 2016’da imzalanan barış anlaşması gereği ilerleyen zamanlarda ceza indirimi alarak serbest bırakılabileceği bildirildi.
Mancuso, ülkesine dönüşünde yaptığı açıklamada, “Mağdurlara, devlet kurumlarına ve genel olarak topluma hizmet etmek için buradayım. Tekrar hizmet etme fırsatı verildiği için minnettarım” dedi.
Kolombiya toplumuna hizmet etmeyi amaçladığını belirten Mancuso, mağdurlara verdiği sözleri yerine getirmek ve ülkedeki barışa katkıda bulunmak için geldiğini vurguladı.
Kolombiya Göç Ajansı Müdürü Carlos Fernando Garcia, “Bu olay, Kolombiya’da kalıcı barışın sağlanması ve uzlaşma yolunda önemli bir adımdır” şeklinde konuştu.
Mancuso, 2020’de uyuşturucu kaçakçılığı suçundan aldığı 12 yıllık hapis cezasını tamamlamasının ardından, gönderileceği ülkenin belirlenmesi için 3 yıl boyunca göçmen merkezinde tutulmuştu.
Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, ülkede yıllarca süren silahlı çatışmaları sonlandırmak amacıyla başlatılan “barış süreci” kapsamında Mancuso’yu Ağustos 2023’te “barış sorumlusu” olarak görevlendirmişti.
Mancuso, solcu gerillalara karşı toprak sahipleri ve çiftçiler tarafından kurulan paramiliter bir grup olan AUC’nin işlediği 1500’den fazla yerinden edilme ve cinayet olayından sorumlu tutulmaktadır.
Ancak, insan hakları örgütleri, Mancuso’nun 1990’ların ve sonrasının paramiliter grupların işlediği cinayet ve suçları açığa çıkarmak için katkıda bulunmasını bekliyor.
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap
Henüz bildirimin bulunmuyor.