Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Türkiye ziyaretini değerlendirdi

Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, Türkiye ile birlikte, Orta Doğu'da kalıcı barışın iki devletli bir çözümle mümkün olacağı konusunda hemfikir olduklarını vurguladı.

Yayın: 26.04.2024 - 10:17

32 kez okundu

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Türkiye ziyaretini değerlendirdi

Türkiye’deki ziyareti sırasında, 22-24 Nisan tarihlerinde, Steinmeier, Türk gazetecilere yaptığı açıklamada, ülkesi ile Türkiye’nin Orta Doğu’daki çatışmalara yönelik farklı bakış açılarına rağmen, “Ancak Türkiye ile Orta Doğu’da kalıcı barışın iki devletli bir çözümle mümkün olacağı konusunda hemfikiriz.” dedi.

Steinmeier, Türkiye ziyaretini olumlu ve yapıcı bulduğunu ifade ederek, “Türkiye ziyaretimin her anı değerliydi.” şeklinde konuştu.

İki ülke arasındaki ilişkilerin 100. yıl dönümünde Türkiye’yi ziyaret etmenin önemine de değinen Steinmeier, NATO ve G20 gibi platformlarda Türkiye ile Almanya’nın birbirine vazgeçilmez müttefikler olduğunu belirtti.

Ayrıca, Gaziantep’te 23 Nisan kutlamalarına katıldıktan sonra Nurdağı ilçesindeki depremzedeler için kurulan konteyner kentini ziyaret ettiğini ve bu ziyaretin kendisini derinden etkilediğini dile getirdi.

Türkiye ve Suriye’deki 6 Şubat 2023 tarihli depremin yol açtığı kayıplara değinen Steinmeier, depremin ardından bölgeyi ziyaret etmenin önemine vurgu yaparak, “Depremzedeler için hızlı bir şekilde barınma alanlarının ve çocukların eğitim olanaklarının sağlanması beni sevindirdi.” dedi.

Bölgedeki yeniden inşa çalışmalarını takdirle karşıladığını belirten Steinmeier, Almanya’nın depremzedeleri unutmayacağını ve desteklerini sürdüreceğini vurguladı.

Steinmeier ayrıca, İstanbul Havalimanı’ndaki DHL merkezini ziyaret ettiğini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde bu ziyaretin önemini ele aldıklarını belirtti.

Hızlı hava kargo taşımacılığı sektöründe öncü bir model olan bu merkezi anlatan Steinmeier, ayrıca İstanbul’da kurulan Avrupa ülkeleri arasındaki ilk Dijital Dönüşüm Ofisi’nin önemine de değindi.

Türk vatandaşları için vize işlemlerinin kolaylaştırılması konusunda da bilgi veren Steinmeier, Türkiye’deki başkonsolosluk personelinin sayısının artırıldığını ve işlem sürelerinin kısaltılması için çalışmalar yapıldığını belirtti.

Son olarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Almanya’da düzenlenecek olan ve Türk Milli Takımı’nın da yer alacağı EURO 2024’e davet ettiğini sözlerine ekledi.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap