Apple, kasıtlı yavaşlatma davasında tazminat ödemeye başladı

ABD’de devam eden bir toplu dava sonucunda Apple, bazı iPhone’ları kasıtlı olarak yavaşlatma iddialarıyla ilgili 500 milyon dolarlık tazminat ödemeye başladı.

Yayın: 11.01.2024 - 01:15

88 kez okundu

Apple, kasıtlı yavaşlatma davasında tazminat ödemeye başladı

Talep başına yaklaşık 92 dolar olan bu tazminat, 2020 yılında başlatılan davanın bir sonucu olarak ortaya çıktı. Apple, bataryaların eskimesiyle performansın düşmesini önlemek amacıyla yavaşlatma politikası uyguladığını savunsa da, bu durum müşterilere haber verilmeden performans düşürmekle suçlandı. İngiltere’de benzer bir dava da devam ediyor ve toplamda 2 milyar dolarlık tazminat talep ediliyor.

ABD’deki dava, 2017 yılında başlayarak Apple’ın telefon sahipleri arasında uzun süredir var olan yavaşlatma şüphesini doğruladı. Şirket, bu yavaşlatmanın bataryaların eskidikçe performansın düşmesini önlediğini açıklamıştı. Ancak müşterilere haber verilmeden belirli iPhone’ların performansını düşürmekle suçlanan Apple, sorunu çözmek için indirimli fiyata pil değişimi teklif etmişti. Bu durum, ABD’de hukuki işlemlere yol açtı.

Önceki tahminlere göre, her bir davacının 25 dolar alabileceği düşünülüyordu. Ancak şu anda belirtilen ödeme miktarı bu tahmini neredeyse dört katına çıkarıyor. ABD’deki uzlaşma sadece iPhone 6 ve 7 serisi cihazları kapsarken, İngiltere’deki dava iPhone 8, 8 Plus ve X kullanıcıları için de tazminat talep ediyor.

Davacılardan biri olan Justin Gutmann, ABD’deki ödemelerden memnuniyet duyduğunu ancak bu durumun İngiltere’deki davayla ilgili bir etkisi olmadığını belirtti. Gutmann, “Bu bizim pozisyonumuzu güçlendirmiyor, hiçbir şeyi kabul etmediler, uzlaştılar” dedi. İngiltere’deki davanın geleceğiyle ilgili Gutmann, firmanın davayı durdurma talebini değerlendirecek olan Temyiz Mahkemesi’nde bir sonraki duruşmanın beklenildiğini söyledi ve bu duruşmanın 2024’ün sonları ya da 2025’in başlarında gerçekleşmesini umduğunu dile getirdi.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap