Atatürk’ün kullandığı araba ziyarete açıldı

1927 model Chevrolet marka araç, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kullandığı araç olarak bilinen ve Keçiören Belediyesi tarafından vatandaşların ziyaretine açıldı.

Yayın: 05.11.2023 - 16:42

92 kez okundu

Atatürk’ün kullandığı araba ziyarete açıldı

Araç, Gazi Sakıp Ertuğ’un oğlu Keçiörenli Aydoğan Ertuğ’a ait ve 10 Kasım’a kadar Keçiören Belediyesi önünde sergilenecek.

Aydoğan Ertuğ, aracı Antalya’nın Alanya ilçesinden Keçiören’e getirerek, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Keçiören İlkokulu’nu ziyaret ettiği bir dönemde kendisiyle yaşadığı anıları paylaştı. Atatürk’ün ziyareti sırasında söylediği muzip bir lafın Atatürk tarafından hoş karşılandığını ve Aydoğan Ertuğ’un iki yanağından öptüğünü anlattı. Bu hatıra, 1937 yılına dayanıyor ve Atatürk’ün vefat ettiği 1938 yılında gerçekleşti. Aydoğan Ertuğ, bu araçla milli bayram kortejlerinde Atatürk’ü temsil ederken bulunmanın gururunu yaşadığını ifade etti.

Araç, “Atatürk’ün arabası” olarak bilinmesinin sebebini ise şu şekilde açıkladı: Babası, Atatürk’ün muhafız alay komutanıymış ve Atatürk’ün ihtiyaç duyduğu araç bulunamadığında hemen “Çağırın mülazım Sakıp’ı” dediği için bu araç Atatürk tarafından sıkça kullanılmış. Ayrıca, Atatürk’ün araçları tamirde veya Esenboğa Havalimanı’nda misafirlerini karşılamak için gerektiğinde mülazım Sakıp tarafından kullanılmış.

Ertuğ, aynı dönemde Rahmi Koç’un sınıf arkadaşı olduğunu ve Vehbi Koç’un da babası Sakıp Ertuğ ile arkadaş olduğunu belirtti. Bu nedenle, Sakıp Ertuğ bazen Vehbi Koç’u arabayla Dutluk’tan alarak işe götürmüş.

Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok ise bu tarihi aracı Keçiören’de sergilemekten gurur duyduklarını ifade ederek tüm Ankaralıları aracı görmeye davet etti.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap