Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırıyoruz. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz. Veri politikamız ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları iletişim formu üzerinden bizlere sorabilirsiniz.
Gündemi yakala, kullanıcıların ve yazarların haberlerini takip et!
Son Dakika
Yemek Tarifleri
Diğer
Gazeteler
Bölgelere Göre
İnteraktif
Bağlantılar
Siyasiler
Bizi Takip Edin
Yayın: 27.11.2024 - 12:28
Güncelleme: 27.11.2024 - 15:19
2569 kez okundu
Hükümet, bu yasa ile çocukların sosyal medya kullanımını 16 yaş sınırına çekmeye ve platformları, bu kurallara uyacak şekilde düzenlemeler yapmaya zorlamayı hedefliyor.
Bu yasa tasarısı, sosyal medya şirketlerini, 16 yaş altı kullanıcıların hesap açmasını engellemek için “makul adımlar” atmaya zorlayacak. Yasaya uymayan platformlar, 50 milyon Avustralya doları (32,58 milyon dolar) kadar para cezasına çarptırılacak. Ancak WhatsApp gibi bazı mesajlaşma servisleri, YouTube ve çevrim içi oyun siteleri, bu yasadan muaf tutulacak.
Hükümet, bu düzenlemenin Avustralya’daki gençlerin çevrimiçi güvenliğini sağlamak amacıyla tasarlandığını vurgularken, sosyal medya şirketlerine kullanıcı güvenliğinden sorumlu olma yükümlülüğü getirmeyi planlıyor. Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, yasa tasarısının aileler için önemli bir adım olduğunu belirterek, sosyal medya şirketlerine, çocukları korumak adına sorumluluklarını yerine getirmeleri gerektiğini vurguladı.
Yasa tasarısının uygulanabilirliği ve etkileri ise tartışmalı. Çocuk güvenliği savunucuları ve bazı ebeveynler bu yasağı olumlu karşılarken, akademisyenler ve bazı sivil toplum kuruluşları, yasanın gençlerin dijital haklarını ihlal edebileceğini ve teknik olarak uygulanmasının zor olabileceğini savunuyor. Özellikle, yasakların gençlerin dijital ifade özgürlüğünü kısıtlayabileceği ve onları daha tehlikeli çevrim içi ortamlara itebileceği belirtiliyor.
Tartışmaların en önemli noktalarından biri, yasanın sosyal medyanın doğasında bulunan zararlara çözüm getirmemesi ve ebeveynlerin sorumluluğunun arttırılmaması. Bazı uzmanlar, yasanın yalnızca ebeveynlere bir rahatlama sağlamayacağına, gençlerin dijital haklarının ihlal edilebileceğine ve yasağın yalnızca bir “görünür önlem” olabileceğine dikkat çekiyor.
Öte yandan, sosyal medya şirketleri yasa tasarısının ertelenmesini talep ediyor ve çocukların izole olacağı daha güvensiz çevrim içi platformlara yönelme riskine dikkat çekiyor. Tasarının, dünya genelinde başka hiçbir yerde uygulanmayan bir yaklaşım olması da yasanın getireceği büyük değişikliklerin belirsizliğini artırıyor.
Sonuç olarak, Avustralya’daki bu yasa tasarısı, gençlerin çevrimiçi güvenliği ile dijital haklar arasındaki dengeyi nasıl kuracağı konusunda önemli bir tartışma konusu olmaya devam ediyor.
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap
Henüz bildirimin bulunmuyor.