BM: Gazze’de sivillerin öldürdüğüne dair giderek artan sayıda rapor almamız endişe verici

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR), Gazze'deki İsrail saldırıları altında sivillerin öldürüldüğüne dair artan sayıda rapor aldığını bildirdi.

Yayın: 18.12.2023 - 08:51

86 kez okundu

BM: Gazze’de sivillerin öldürdüğüne dair giderek artan sayıda rapor almamız endişe verici

OHCHR’nin raporuna göre, Gazze’nin kuzeyindeki sığınma alanlarında, özellikle okullarda, İsrail güçleri tarafından gerçekleştirilen yoğun saldırılarda açık yargısız infazlar dahil bir dizi insan hakları ihlali yaşanmıştır.

Rapora göre, 7 Ekim’den bu yana binlerce Filistinli, İsrail güçleri tarafından kitlesel olarak gözaltına alındı, kötü muameleye maruz kaldı ve zorla kaybedildi. Gözaltına alınanlar arasında çocuklar ve yaşlılar da bulunmaktadır. İddialar arasında, soyunmaya zorlama, gözlerinin bağlanması, kelepçelenme ve aşağılayıcı durumlarda fotoğraflama gibi ciddi insan hakları ihlalleri bulunmaktadır.

Raporda, İsrail’in sivilleri güneye gitmeye çağırması ve bu nedenle yerinden edilmelerine yol açması da vurgulanmaktadır. Ayrıca, raporda İsrail’in sivilleri gözaltına alma ve muamele konusundaki yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiği, bu konuda şeffaf soruşturmalar yapılması gerektiği vurgulanmaktadır.

Rapor, sivillerin öldürüldüğüne dair giderek artan sayıda rapor alınmasının endişe verici olduğunu belirtmekte ve bu tür olayların savaş suçu teşkil edebileceğini ifade etmektedir. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları sonucunda ölen ve yerinden edilen sivillerin sayısı da raporda yer almaktadır.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap