BM: Tarım-gıda sektörü, iklim değişikliği nedeniyle artan bir tehditle karşı karşıya

Roma merkezli Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), tarım-gıda sistemlerinin, iklim değişikliğine bağlı olarak ortaya çıkan kayıp ve zararın artan tehdidi ile karşı karşıya olduğunu bildirdi.

Yayın: 02.12.2023 - 11:33

490 kez okundu

BM: Tarım-gıda sektörü, iklim değişikliği nedeniyle artan bir tehditle karşı karşıya

FAO, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı (COP28) kapsamında, Dubai’de düzenlenen etkinliklere özel olarak hazırladığı “Kayıp ve Zarar” adlı raporu kamuoyuyla paylaştı.

Raporda, tarım-gıda sistemlerinin, iklim değişikliğinden kaynaklanan kayıp ve zararın artan tehdidi ile mücadele edilmesi gerektiği vurgulandı. İklim değişikliğinin etkilerine odaklanan rapor, tarımın tek başına en çok etkilenen sektör olduğunu ve giderek artan kayıp ve zararların önlenebilmesi için tarım-gıda sistemlerinin iyileştirilmesi ihtiyacına işaret etti.

Ülkelerin yüzde 40’ının ekonomik kayıplarının tarımla doğrudan ilişkili olduğunu belirten rapor, bu durumun üzerine daha etkili önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.

FAO, ayrıca COP28 liderlerinin geçen yıl COP27’de kararlaştırdığı “Kayıp ve Zarar Fonu”nu devreye almak için anlaşmaya vardığını açıkladı. Raporda, şu ana kadar birkaç ülkenin fon için toplamda 300 milyon doları aşan taahhütte bulunduğu ifade edildi.

FAO Genel Direktörü Çü Dongyü, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “COP28, savunmasız ülkelerin iklimdeki bozulmanın etkileriyle başa çıkmasına yardımcı olmak için ‘kayıp ve zarar fonu’nun faaliyete geçirilmesine ilişkin tarihi bir anlaşmayla açıldı. Bu taahhütler sadece mali değil aynı zamanda, iklim değişikliğinin getirdiği zorlukları ele almanın acil ahlaki bir zorunluluk olduğunun ortak kabulünü temsil etmektedir.” şeklinde konuştu.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap