Boeing mühendisi: “787 Dreamliner uçakları yere indirilmeli”

Boeing'de mühendis olarak görev yapan Sam Salehpour, ABD Senatosu'nda yaptığı açıklamada, Boeing'in güvenlik endişeleriyle ilgilenmemesi durumunda yüzlerce kişinin hayatını kaybedebileceğini ve şirketin ürettiği tüm 787 Dreamliner uçaklarının yerden kaldırılması gerektiğini belirtti.

Yayın: 18.04.2024 - 15:02

31 kez okundu

Boeing mühendisi: “787 Dreamliner uçakları yere indirilmeli”

The Guardian’ın haberine göre, Salehpour, Boeing’de 10 yılı aşkın süredir mühendis olarak çalışmaktadır ve şirketin güvenlikle ilgili iddiaları ABD Senatosu panelinde dile getirdi.

Salehpour, Boeing’de “güvenlik kültürünün olmadığını” iddia ederek, uyarıda bulunan çalışanların göz ardı edildiğini, dışlanıp tehdit edildiğini ve kenara itildiğini belirtti.

787 Dreamliner uçaklarının gövdelerinin yanlış bağlandığını iddia eden Salehpour, bu sorunun halihazırda uçan bin adetin üzerindeki uçağı etkilediğini ve zamanla arızalara yol açabileceğini öne sürdü.

Salehpour, Boeing’e tüm 787 uçaklarını incelemek için yerden kaldırma çağrısında bulunarak, gövdenin bazı bölümlerinin zamanla kırılma riski taşıdığını ve bu durumun yüzlerce insanın hayatını tehlikeye atabileceğini dile getirdi.

Duruşmada ifade veren eski Boeing mühendisi Ed Pierson ise şirketin son güvenlik krizini tetikleyen kabin paneli patlamasının ardından suçun üstü örtüldüğünü öne sürdü.

Mühendis Sam Salehpour’un 787 Dreamliner uçaklarının güvenli olmadığı iddiası, Boeing’in sözcüsü Paul Lewis tarafından uçağın dayanıklılığı veya güvenliği üzerinde herhangi bir etkisi olmadığı şeklinde yanıtlandı.

Bu iddiaların ardından ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA) bir inceleme başlattı.

Şirketin ürün kalitesine ilişkin endişelerini dile getiren eski Boeing çalışanı John Barnett ise 11 Mart’ta aracında ölü bulunmuştu. Barnett, 2019’da 787 Dreamliner tipi yolcu uçaklarında kabin basıncının aniden düşmesi durumunda yolcu koltukları üzerindeki oksijen maskelerini otomatik açan sistemlerde üretim hatası olduğunu iddia etmişti.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap