Bulgaristan’da 5 bin NATO askeri personelini barındıracak tesisler kurulacak

Bulgaristan Savunma Bakanı Todor Tagarev, ülkede acil durumlar için 5 bin NATO askeri personelinin konaklayabilmesi için gerekli altyapı çalışmalarının başlatılacağını duyurdu.

Yayın: 15.01.2024 - 16:52

79 kez okundu

Bulgaristan’da 5 bin NATO askeri personelini barındıracak tesisler kurulacak

Tagarev, bTV adlı özel bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, ABD ziyareti sonrasında Bulgaristan’da kurulacak olan NATO tesislerinin ve bu tesislere bağlı altyapının yaklaşık 6 milyar avro maliyetinde olacağını ifade etti. NATO personelinin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yapılacak tesislerin yanı sıra kara yolu, demiryolu inşaatı ve diğer çalışmaların planlandığını belirtti.

Tagarev, ABD, NATO ve Avrupa Birliği’nin çeşitli fonlarından altyapı çalışmalarına destek sağlanacağını vurgulayarak, “İlgili altyapı çalışmaları kapsamında kara yolu ve demir yollarının yapımı da söz konusu olacak. Bulgaristan topraklarında, müttefik birliklerin hızlı bir şekilde konuşlandırılabilmesi için ayrıca boru hatları, malzeme transfer üniteleri ve stok depoları da inşa edilecek. Tüm bu konularda çalışmalarımız var.” dedi.

Tagarev, NATO’nun doğu kanadındaki ülkelerdeki çok uluslu savaş gruplarının tugay savaş gruplarına dönüştürülmesi planlarına da değinerek, “Taburdan tugaylara dönüştürülecek bu grupların her birindeki personel, 5 bin kişi kadar olabilecek. İhtiyaç duyulduğunda bu gerçekleşecek, şu anda net bir takvimimiz yok. Bunun gerçekleşeceği koşulları sağlamaya hazır olmalıyız.” ifadelerini kullandı.

Ayrıca, Bulgaristan’ın ABD’den aldığı 200 adet “Stryker” tipi zırhlı askeri aracın 2025-2028 döneminde teslim edileceğini belirten Tagarev, bu araçlar için ülkenin Veliko Tırnovo şehrindeki Terem Silah Fabrikaları’nın tesislerini bölgesel bakım ve onarım merkezi olarak kullanacağını açıkladı.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap