NATO’ya göre Ukrayna’ya daha fazla silah yardımıyla Rusya, müzakere masasına çekilebilir

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna ve Rusya arasındaki müzakerelerin başlamasının, Ukrayna'nın sahadaki güçlü duruşu ile yakından ilişkili olduğunu belirterek, "Bunun yolu da Ukrayna'ya daha fazla silah vermekten geçiyor." dedi.

Yayın: 17.01.2024 - 09:51

78 kez okundu

NATO’ya göre Ukrayna’ya daha fazla silah yardımıyla Rusya, müzakere masasına çekilebilir

Stoltenberg, İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu (WEF) çerçevesinde katıldığı oturumda, Çin ve Rusya-Ukrayna çatışması konusundaki soruları yanıtladı.

Küresel güvenlik tehditlerinin değişen doğasına vurgu yapan Stoltenberg, NATO’nun bölgesel bir ittifak olarak kalmaya devam ettiğini, ancak dünya genelindeki güvenlik tehditleri ve çatışmaların sadece bölgesel değil, aynı zamanda küresel etkileri olduğunu vurguladı.

Stoltenberg, savaşların öngörülemez doğasına rağmen Ukrayna’nın Rusya’ya karşı direnme kapasitesinin olumlu olduğunu belirterek, Ukrayna’nın, “beklentilerin aksine” Karadeniz’de önemli askeri başarılar elde ettiğini ve Rus donanmasını püskürttüğünü, stratejik bölgeleri güvence altına aldığını ifade etti.

Ukrayna’ya süregelen destek mesajını veren Stoltenberg, “Ukrayna’ya sağlanan destek sadece yardım değil, kendi güvenliğimize yaptığımız yatırımlardır ve bu nedenle müttefikler, benzersiz bir destek sağlamıştır.” dedi.

Stoltenberg, Rusya’nın savaşın ağır maliyetini ödediğine dikkat çekerek, “Büyük bir ekonomik ve siyasi bedel ödüyorlar. Politik olarak daha da izole hale geldiler. Yapmamız gereken, Putin’e, bu savaşı sürdürmenin çok yüksek bir maliyeti olacağını bir noktada anlatmak ve ardından Ukrayna’nın egemenliği ve bağımsızlığına saygı gösteren bir çözüm için müzakere olasılığını en üst düzeye çıkarmaktır.” ifadelerini kullandı.

Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakerelerin başlamasının, Ukrayna’nın sahada zafer kazanmasıyla doğrudan ilişkili olduğunu vurgulayan Stoltenberg, “Bu savaşın barışçıl ve adil bir şekilde sona ermesini istiyoruz. Bunun yolu da Ukrayna’ya daha fazla silah vermekten geçiyor. Dolayısıyla askeri destek ne kadar etkili olursa, diplomatik başarı olasılığı da o kadar artar. Putin’in şu anda barış istediğine dair bir belirti yok, ancak Ukrayna’yı askeri olarak desteklemeye devam edeceğimizi anladığında masaya oturacak ve görüşmeler başlayacaktır.” şeklinde konuştu.

Çin’in artan askeri kapasitesine de dikkat çeken Stoltenberg, Çin’in küresel bir tehdit oluşturduğuna işaret ederek, Pekin yönetiminin Güney Çin Denizi’ndeki faaliyetlerinden kaygı duyduğunu belirtti. Stoltenberg, NATO’nun Asya’daki konulara olan ilgisinin, bölgesel genişleme değil, Çin’in küresel etkisini artırmasının bir sonucu olduğunu vurguladı. Japonya ve Güney Kore’nin, Ukrayna’daki gelişmelerden kaygı duyduğunu belirten Stoltenberg, “Putin ne kadar başarılı olursa, Pekin’in güç kullanma olasılığı da o kadar artar. Bu nedenle bölgesel odaklı olsak da küresel bir yaklaşım benimsememiz gerekiyor. Dünya birbirine bağlı ve elbette NATO da bundan etkileniyor.” şeklinde görüş belirtti.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap