Çin’de İnci Nehri Deltası sellerin etkisi altında

Guangdong eyaletinin güneyinde, sağanak yağışlar İnci Nehri'nin kıyılarında yer alan yerleşimlerde sel felaketlerine neden oldu.

Yayın: 25.04.2024 - 10:51

31 kez okundu

Çin’de İnci Nehri Deltası sellerin etkisi altında

Yerel basında yer alan raporlara göre, Şaoguan şehrinde sel suları geniş alanları kaplarken, toprak kaymaları da meydana geldi.

Ciangwan kasabasına bağlı altı köyde mahsur kalanlar için 300 acil durum personeli seferber edildi.

Çingyüen şehri de sellerden ciddi şekilde etkilendi, bazı bölgelerde su seviyesi apartmanların birinci katlarına kadar yükseldi. Şehirde yaklaşık 60 bin kişi güvenli bölgelere tahliye edildi.

Ancak en yüksek alarm seviyesinin olduğu yerler, İnci Nehri’nin güney kolundaki Bey Nehri kıyılarındaki yerleşimlerdir.

Eyaletin Sel ve Afet Önleme Dairesi, nehirdeki su seviyesinin “100 yılın en yüksek düzeyine” ulaşacağını belirtti, ancak daha sonra bu rakamın “50 yılın en yüksek düzeyi” olduğunu güncelledi.

Nehirdeki su seviyesinin bugün öğlen saatlerine kadar 37,3 metreye ulaşması bekleniyor, bu da acil durum seviyesinin 5,8 metre üzerinde olduğunu gösteriyor.

Sağanak yağış ayın başından beri devam ediyor

Guangdong eyaletinin kuzey ve batı kesimleri, bu ayın başından beri yoğun yağışlar altında.

Şaoguan, Çingyüen, eyalet merkezi Guangcou ve Huicou gibi şehirlerde son üç gündeki yağış miktarı nisan ortalamasının üstüne çıktı.

İnci Nehri’nin yukarı bölgelerindeki şiddetli yağışların, aşağı bölgelerde su toplama havzalarında su seviyelerini artırarak sel riskini artırması bekleniyor.

Ulusal Meteoroloji Merkezi, sel tehdidi nedeniyle turuncu alarm ilan etti. Turuncu alarm, Çin’in 4 aşamalı sel uyarı sisteminde en yüksek ikinci seviyeyi temsil ediyor.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap