Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırıyoruz. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz. Veri politikamız ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları iletişim formu üzerinden bizlere sorabilirsiniz.
Gündemi yakala, kullanıcıların ve yazarların haberlerini takip et!
Son Dakika
Yemek Tarifleri
Diğer
Gazeteler
Bölgelere Göre
İnteraktif
Bağlantılar
Siyasiler
Bizi Takip Edin
Yayın: 08.11.2023 - 08:39
Güncelleme: 08.11.2023 - 02:20
231 kez okundu
Başkan Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin gözlemci üye sıfatıyla katılacağı EİT toplantısına iştirak etmek üzere bu akşam Özbekistan’a hareket etti.
Ercan Havalimanı’ndan Başkan Tatar’ı, Meclis Başkanı Zorlu Töre ve Maliye Bakanı Özdemir Berova ile diğer ilgili görevliler uğurladı.
Cumhurbaşkanı Tatar, Özbekistan’a gitmeden önce Ercan’da bir basın toplantısı düzenledi. Tatar, 1985 yılında İran, Pakistan ve Türkiye tarafından kurulan uluslararası bir örgüt olan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Afganistan’ın da katılımıyla üye sayısının 10’a ulaştığını belirtti.
Aynı zamanda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin gözlemci üye olduğunu ifade eden Tatar, Kıbrıs Türk halkının her platformda sesini duyurmak ve ilişkileri geliştirmek amacıyla mücadele ettiğini vurguladı.
Tatar, 500 milyondan fazla insanı temsil eden Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın önemine işaret etti. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin haklı davasını anlatmak ve yeni siyasetiyle ilgili çalışmalar yapmanın yanı sıra, pandemi sonrası ve bölgedeki çatışmaların etkileriyle başa çıkmak için yeni fırsatları değerlendirmeye devam edeceklerini söyledi.
Tatar ayrıca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanınması konusunda Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın desteğini ve çağrılarını dile getirdi.
Kıbrıs’ta federal temelde bir anlaşmanın olmayacağını ve siyasetin değiştiğini belirten Tatar, artık Kıbrıs’ta iki devlet temelinde bir anlaşmanın mümkün olabileceğini ifade etti.
Tatar, EİT zirvesinde muhataplarına Kıbrıs’ta iki devlet arasında iş birliğine dayalı kalıcı bir çözüm olasılığını aktaracaklarını belirtti. Su ve enerji alanları da dahil olmak üzere her alanda, iki egemen devlet arasında iş birliğine dayalı bir anlaşmanın sorunları kalıcı bir şekilde çözebileceğini, ada çevresindeki zenginliklerin paylaşılmasını ve mayınlar ile göçmenlerle ilgili olarak iki bağımsız devletin iş birliği yapabileceğini ifade etti. Bu önerileri BM Genel Sekreteri ile yaptığı görüşmede de BM üzerinden ilettiğini belirtti.
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap
Henüz bildirimin bulunmuyor.