Dışişleri Bakanlığı bütçesi görüşmesinde Kıbrıs sorunu konuşuluyor

Dışişleri Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde Kıbrıs sorunu ele alındı. Toplantıya Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ve bakanlık bürokratları da katıldı.

Yayın: 29.11.2023 - 09:22

98 kez okundu

Dışişleri Bakanlığı bütçesi görüşmesinde Kıbrıs sorunu konuşuluyor

Toplantının açılış konuşmasını CTP Milletvekili Asım Aksoy yaptı. Aksoy, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın tezlerinin uluslararası alanda karşılık bulmadığını ve Türk Devletler Topluluğu’ndaki girişimlerden sonuç alınamadığını belirterek, Kıbrıs politikasının geçerliliğini sorgulanması gerektiğini ifade etti. BM Güvenlik Konseyi kararlarına uyulmamasının Kıbrıs Türk halkına zarar verdiğini vurgulayan Aksoy, Kıbrıs sorununun çözümü için daha fazla diyaloga ihtiyaç olduğunu söyledi.

CTP Milletvekili Fikri Toros, Dışişleri Bakanlığı bütçesine ilişkin yaptığı konuşmada, Kıbrıs sorununun çıkmaza girdiğini ve “sözde” yeni siyasetin müzakereye açık olmadığını ifade etti. Toros, BM Genel Sekreterinin yeni bir inisiyatif alma hazırlığı olduğunu ancak henüz somut bir adım atılmadığını belirterek, Kıbrıs Türklerinin statüsünün önceden belirleneceği bir çerçevede çözüm için adım atılması gerektiğini söyledi.

CTP Milletvekili Sami Özuslu, son üç yılda takınılan yanlış tavrın Kıbrıslı Türklere zemin kaybettirdiğini belirterek, Türkiye’nin KKTC’yi tanımamasının sorunları artırdığını ifade etti. Özuslu, karma evliliklerden doğan kişilerle ilgili mağduriyetin de göz ardı edildiğini dile getirdi.

CTP Milletvekili Doğuş Derya, Dışişleri Bakanlığı bütçesi üzerine yaptığı konuşmada, egemenlik kavramının yeniden düşünülmesi gerektiğini belirterek, gençlere kendi ülkelerinde yaşayacak alan bırakılmadığını ifade etti. Derya, Kıbrıs Türk halkının cumhuriyetin eşit ortaklardan biri olduğunu savunarak, devlet üzerinden yapılan hamasetin 1974 sonrasındaki adaletsiz yapıya dayandığını iddia etti.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap