Erdoğan “Dünya İklim Eylemi Zirvesi”nde konuştu

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dünya İklim Eylemi Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, "Türkiye, tüm krizlerde barışın yanında olmuş, adalet ve hakkaniyet temelinde çözüm için çalışmıştır." dedi.

Yayın: 01.12.2023 - 17:00

198 kez okundu

Erdoğan “Dünya İklim Eylemi Zirvesi”nde konuştu

Erdoğan, Expo City Dubai’de düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28’inci Taraflar Konferansı (COP28) kapsamındaki zirvede konuştu. Koronavirüs salgını, Ukrayna-Rusya savaşı ve Gazze’deki katliamların dünya üzerinde yarattığı zorluklara dikkat çeken Erdoğan, Türkiye’nin bu süreçlerde barış, adalet ve hakkaniyet ilkesine bağlı kalarak çözüm arayışlarını sürdürdüğünü vurguladı.

Erdoğan, Türkiye’nin iklim değişikliği konusunda da önemli adımlar attığını belirterek, sera gazı emisyonunda tarihi sorumluluğunun yüzde 1’in altında olmasına rağmen, 2053 yılına kadar net sıfır emisyon hedefini gerçekleştirmeyi planladıklarını ifade etti. Ayrıca, 2030’a kadar emisyon azaltım hedefini iki katına çıkardıklarını ve yenilenebilir enerji kaynaklarının payını artırdıklarını söyledi.

Erdoğan, Türkiye’nin yüksek maliyetli bu çabalarına rağmen iklim finansmanı kaynaklarına ve teknoloji transferine adil erişim sağlamasının önemine dikkat çekti. Ayrıca, ülkesinin deprem felaketi ve iklim değişikliğiyle mücadeledeki hedeflerinden sapmadığını ve bu süreçte olumsuz etkilenen bölgelerin hızla iyileştirildiğini belirtti.

Filistin topraklarında yaşanan insani krize de değinen Erdoğan, İsrail’in saldırıları sonucu hayatını kaybeden masum sivillerin sayısının meşru gösterilemeyeceğini vurguladı. Türkiye olarak, Filistin’in bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü desteklediklerini ve bu konuda sorumluluk almaya hazır olduklarını belirtti.

Erdoğan, zirvenin düzenlenmesine katkıda bulunanlara teşekkür ederken, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin 60’ıncı Oturumu’nun İstanbul’da gerçekleştirileceğini ve Türkiye’nin 2026’da Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 31’inci Taraflar Konferansı’na ev sahipliği yapma adaylığını açıkladığını söyledi. Erdoğan, destek beklediğini ifade etti.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap