Ermenistan, Uluslararası Adalet Divanında Azerbaycanlılara “ırk ayrımcılığı” suçlamasını reddetti

Azerbaycan, Ermenistan'ın işgal ettiği bölgelerde ve Ermenistan'daki Azerbaycanlılara karşı ırk ayrımcılığı yaptığı gerekçesiyle Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) açtığı davaya itiraz etti.

Yayın: 22.04.2024 - 15:05

23 kez okundu

Ermenistan, Uluslararası Adalet Divanında Azerbaycanlılara “ırk ayrımcılığı” suçlamasını reddetti

2021 yılında Azerbaycan tarafından başlatılan davada, “Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Uluslararası Sözleşme”nin ihlal edildiği iddiasıyla Ermenistan’a karşı yapılan suçlamaları reddeden Ermenistan, bugün Lahey’deki UAD’de başlayan duruşmalarda bu iddialara karşı çıktı ve davayı düşürme talebinde bulundu.

Ermenistan avukatları, 1987 ile 2020 arasında işgal edilen bölgelerde ve Ermenistan’da yaşayan Azerbaycan Türklerine karşı ırk ayrımcılığı yapıldığı iddialarını reddederek, Divan’dan davayı reddetmesini talep etti. Avukatlar, sözleşmenin geriye dönük uygulanamayacağını ve davada sunulan delillerin yetersiz olduğunu savundular.

Duruşmaların 26 Nisan’da sona ermesi beklenirken, Divan hakimlerinin kararının birkaç yıl içinde açıklanması bekleniyor.

Azerbaycan’ın iddiaları arasında, Ermenistan’ın etnik temizlik, kültürel yok etme, çevresel saldırı, nefret söylemi ve dezenformasyon gibi farklı yollarla “Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Uluslararası Sözleşme”yi ihlal ettiği bulunuyor. Bu suçlamalar arasında, Ermenistan’ın 1987’den 2020’ye kadar işgal ettiği bölgelerde ve Ermenistan’da yaşayan Azerbaycanlılara karşı etnik temizlik yaptığı, devlet yetkililerinin ırkçı ve nefret dolu söylemlerde bulunduğu ve bir milyon Azerbaycanlının yerinden edilerek şehirlerin, kasabaların ve kültürel mirasın tahrip edildiği yer alıyor.

İki ülke arasındaki karşılıklı davalarda, Ermenistan’ın da Azerbaycan’a karşı benzer suçlamalarda bulunduğu ve davalardaki yargı süreçlerinin devam ettiği belirtiliyor.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap