Ersin Tatar: Alman özel kuvvetlerinin Kıbrıs’a gelmesi uluslararası anlaşmalara aykırıdır

Kıbrıs Cumhuriyeti'nde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) kontrolündeki bölgelere Almanya'ya ait özel kuvvet birliklerinin gelmesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından tepkiyle karşılandı.

Yayın: 23.10.2023 - 23:05

138 kez okundu

Ersin Tatar: Alman özel kuvvetlerinin Kıbrıs’a gelmesi uluslararası anlaşmalara aykırıdır

Tatar, bu askeri hareketliliğin, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin garantörü olan Türkiye ve KKTC’nin izni ve onayı olmadan gerçekleşmesinin uluslararası anlaşmalara aykırı olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Almanya’nın yanı sıra diğer ülkelerin askerlerinin de, Türkiye ve KKTC’nin izni ve onayı alınmadan Kıbrıs’ta konuşlandırılamayacaklarını belirtti.

Ayrıca, Zürih ve Londra garantör anlaşmalarına vurgu yaparak, GKRY’deki askeri hareketliliği yakından takip ettiklerini ve KKTC’nin bu konularda Türkiye ile istişare halinde olduğunu söyledi.

Tatar, Kıbrıs’ın garantörlerinin Türkiye, İngiltere ve Yunanistan olduğunu hatırlatarak, bu tür askeri hareketliliklerin uluslararası anlaşmalara aykırı olduğunu vurguladı ve Türkiye’nin herhangi bir gelişmeden mutlaka bilgilendirilmesi gerektiğini belirtti.

İNGİLİZLERİ UYARDI

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs’ta bulunan İngiltere’ye ait askeri üslerin, var olan anlaşmalar çerçevesinde bulunduklarına işaret ederek, İngilizlerin bu üsleri kullanırken dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.

Ayrıca, bu üslerin İngiltere’nin ulusal çıkarları için kullanılması gerektiğini ve Kıbrıs’ta bulunan Türkler ve Rumlar üzerinde olumsuz etkiler yaratmamaları gerektiğini ifade etti. Bu açıklamalar, Kıbrıs’ta bulunan askeri üslerin kullanımı ve etkileri hakkında bir uyarı niteliği taşıyor.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap