Ertuğruloğlu: “KKTC’nin yeni vizyonu, olası yeni bir müzakere sürecinin ‘kaldığı yerden devam etmesi’ ihtimalini ortadan kaldırmaktadır”

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) yeni vizyonunun, olası yeni bir müzakere sürecinin ‘kaldığı yerden devam etmesi’ olasılığını ortadan kaldırdığını vurguladı.

Yayın: 10.01.2024 - 22:43

92 kez okundu

Ertuğruloğlu: “KKTC’nin yeni vizyonu, olası yeni bir müzakere sürecinin ‘kaldığı yerden devam etmesi’ ihtimalini ortadan kaldırmaktadır”

Ertuğruloğlu, iki taraf arasındaki statü eşitsizliğini gidermeyi öngören bu yeni vizyonun, yeni bir sürece başlamak gerektiğine işaret etti.

Bakan Ertuğruloğlu, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin atadığı Kişisel Temsilci’nin altı aylık görev süresinin, adadaki iki taraf arasında ortak bir zemin olup olmadığını belirleme konusunda yeterli olduğunu vurguladı. Ertuğruloğlu, adadaki iki taraf arasında ortak bir zemin bulunmadığını belirterek, Kıbrıs Rum tarafının son 50 yılda sözde ‘federasyon’ modeline dayalı bir anlaşma sağlama çabasıyla dünyayı kandırmaya çalıştığını ifade etti.

Bakan, 2017’de İsviçre’de gerçekleşen Crans-Montana Konferansı’nın, Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıs Türk tarafıyla güç ve refah paylaşımına dayalı bir ortaklık kurmayı reddetmesiyle başarısızlıkla sonuçlandığını belirtti. Ertuğruloğlu, Kıbrıs Türk tarafının yeni bir vizyon geliştirdiğini ve iki bağımsız ve egemen devletin işbirliği temelinde bir model önerdiğini söyledi.

KKTC’nin yeni vizyonunun, müzakerelere “kaldığı yerden devam etme” ihtimalini ortadan kaldırarak, statü eşitsizliğinin giderilmesi durumunda yeni bir sürecin başlaması gerektiğini vurgulayan Ertuğruloğlu, BM Genel Sekreteri’nin Kişisel Temsilci’sinden adadaki gerçeklerle ilgili objektif bir rapor sunmasını beklediklerini belirtti.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap