Eurovision’a katılımı protesto edilen İsrail yarışmada finale kaldı

Eurovision Şarkı Yarışması'nın yarı finallerinde, İsrail'in yanı sıra dokuz ülke daha finale adını yazdırdı.

Yayın: 10.05.2024 - 08:48

106 kez okundu

Eurovision’a katılımı protesto edilen İsrail yarışmada finale kaldı

BBC Türkçe Servisi’nde yer alan habere göre, İsveç’in Malmö kentinde binlerce Filistin yanlısı gösterici, yarı final öncesi İsrail’in yarışmaya katılımını protesto etti.

İsrail’in yanı sıra Letonya, Avusturya, Hollanda, Norveç, Estonya, Ermenistan, İsviçre, Gürcistan ve Yunanistan da finale bilet alan ülkeler arasında yer aldı.

İsrailli sanatçı Eden Golan, 7 Ekim’deki Hamas saldırılarına atıfta bulunduğu düşünülen İsrail’in orijinal şarkısı “October Rain”i yeniden yazılmış bir versiyonu olan “Hurricane”i seslendirdi.

Golan’ın performansı sırasında, şarkıyı destekleyenlerin yanı sıra yuhalayanlar da bulundu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, yarı final öncesi bir mesajda Golan’a destek vererek “Yahudi karşıtı” olarak tanımladığı protestolara karşı çıkarak Golan’ın “kazandığını” savundu.

Golan, yarı finalin ardından yaptığı açıklamada İsrail’i temsil etmekten onur duyduğunu belirtti.

Ayrıca, 2003 yılında Riga’da düzenlenen yarışmanın birincisi Sertab Erener de sahne aldı. Erener, 2005 birincisi Helena Paparizou ve 1999 birincisi Charlotte Perelli ile birlikte performans sergiledi.

Türkiye son kez 2012 yılında Can Bonomo ile yarışmaya katılmıştı.

Yarı final öncesinde Malmö’deki Filistin yanlısı protestoya, iklim aktivisti Greta Thunberg de katıldı.

BBC’ye konuşan Thunberg, İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonuna karşı çıkmanın ve harekete geçmenin “ahlaki bir yükümlülük” olduğunu ifade etti.

Thunberg, “Eurovision yarışması sırasında Malmö sokaklarını dolduran on binlerce insan, bu durumun devam etmemesi gerektiğini dile getiriyorsa, bu son derece güçlü bir sinyaldir ve fark yaratır” dedi.

Reuters’a konuşan gösterici Matilda Varatta ise Rusya’nın 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesiyle olduğu gibi İsrail’in de diskalifiye edilmesini istediğini belirtti.

Varatta, “Eurovision yarışmasının siyasi olmadığı doğru değil, her zaman siyasi bir yarışma olmuştur ve her zaman öyle kalacaktır” dedi.

Eurovision organizatörleri, Ukrayna ve Gazze’deki durumların farklı olduğunu belirterek, İsrail’in yarışmadan çıkarılması çağrılarına karşı çıktı.”

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap