Fransa’da hükümetin tartışmalı göç yasası Resmi Gazete’de

Fransa'da hükümetin aşırı sağın desteklediği tartışmalı göç yasası Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yayın: 27.01.2024 - 13:46

69 kez okundu

Fransa’da hükümetin tartışmalı göç yasası Resmi Gazete’de

Eleştirilere maruz kalan bu yasa, göçmenlere yönelik ayrımcılık içerdiği gerekçesiyle sıkça eleştirilmişti. Şimdi ise yasanın detayları, Resmi Gazete’de yer alarak resmiyet kazandı.

Göç yasası, Fransa’da oturum izni talep eden yabancılardan “cumhuriyet değerlerine saygı duyma” şartını getiriyor. Yasaya göre, kamu düzenini tehdit eden yabancıların oturum izinleri iptal edilebilecek ve sınır dışı edilmeleri kolaylaştırılabilecek.

Ayrıca, bir yıldan uzun süreli oturum izni talep eden yabancıların Fransızca dilinde A2 seviyesinde yetkin olmaları gerekiyor. Bu kapsamda, Fransa’da göçle ilgili politikalara tepki olarak düzenlenen gösterilerin ardından, hükümetin bu yasayı onaylaması tartışmalara neden olmuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, göç yasasını aşırı sağın desteğiyle 19 Aralık 2023’te Parlamento’da onaylatmıştı. Ancak, Anayasa Konseyi, 25 Ocak’ta yasayı kısmen onaylamış ve 86 madde içerisinden 30’dan fazlasının çıkarılmasına karar vermişti. Bu çıkarılan maddeler arasında aile birleşimi şartlarını zorlaştıran ve sosyal yardımlara erişimi süreye bağlayan düzenlemeler de bulunmaktaydı. Ayrıca, parlamentonun göçle ilgili kota belirleme zorunluluğu olmadığına dair bir değerlendirme yapılmıştı.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap