G7 ülkeleri, 2035’e dek kömürden enerji üretimini aşamalı olarak durdurmayı taahhüt etti

G7 ülkeleri - ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Kanada ve Japonya - iklim, enerji ve çevre konularında kömür kaynaklı enerjiyi 2035'e kadar aşamalı olarak ortadan kaldırma taahhüdünde bulundular.

Yayın: 30.04.2024 - 16:48

37 kez okundu

G7 ülkeleri, 2035’e dek kömürden enerji üretimini aşamalı olarak durdurmayı taahhüt etti

G7’nin dönem başkanlığını üstlenen İtalya, Torino’da düzenlenen toplantıda, iklim, çevre, enerji ve enerji güvenliği gibi konuları ele aldı. Toplantının sonunda kabul edilen bildiride, iklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik kaybı, ve kirliliğin yanı sıra ekonomik ve sosyal zorluklar, sağlık tehditleri, enerjiye erişim ve güvenlik zorlukları ile Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik savaşının etkileri gibi endişeler dile getirildi. G7 ülkeleri, bu kritik on yılda acil ve somut eylemlerle bu sorunların üstesinden gelmeyi taahhüt ettiler.

Bildiride, mevcut emisyon seviyelerine göre 1,5 derece sıcaklık artışı sınırına ulaşmada yol olduğu vurgulandı ve küresel sera gazı emisyonlarının hızla azaltılması gerektiği belirtildi. Fosil yakıtlardan adil bir şekilde uzaklaşılması gerektiğine dikkat çekilerek, net sıfıra ulaşmak için önümüzdeki on yılda adımların hızlandırılması gerektiği ve tüm ülkelerin 2050’ye kadar harekete geçmesi çağrısında bulunuldu.

G7 ülkeleri, “2035’e kadar kömür kullanımını tamamen veya büyük ölçüde sona erdirmeyi taahhüt ediyoruz” şeklinde ifade ettiler. Ayrıca, küresel metan emisyonlarının 2030’a kadar yüzde 75 azaltılması konusunda anlaşıldı. Bildiride, su kriziyle mücadele etmek ve ortak hedefler belirlemek için bir su koalisyonu kurulması kararı da alındı.

Ukrayna’ya yönelik enerji altyapısına yapılan saldırılar kınandı ve Rusya tarafından tahrip edilen altyapının onarılmasına yardım edileceği taahhüt edildi. Ayrıca, Gazze’deki insani krizden duyulan endişe ifade edilerek, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 25 Mart 2024 tarihli kararına uyulması çağrısında bulunuldu.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap