Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırıyoruz. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz. Veri politikamız ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları iletişim formu üzerinden bizlere sorabilirsiniz.
Gündemi yakala, kullanıcıların ve yazarların haberlerini takip et!
Son Dakika
Yemek Tarifleri
Diğer
Gazeteler
Bölgelere Göre
İnteraktif
Bağlantılar
Siyasiler
Bizi Takip Edin
Yayın: 28.01.2024 - 18:48
Güncelleme: 28.01.2024 - 20:19
166 kez okundu
Hasipoğlu, “İsrail artık soykırım sanığıdır. Top Birleşmiş Milletler’de bulunmaktadır. BM, gereken adımları atmalıdır. Mahkemenin açıkladığı tedbirlerin, Filistin’deki kan dökülmesini durdurmak için umarım önemli bir yaptırım ve fırsat olur” dedi.
Oğuzhan Hasipoğlu, “Genellikle devlet yöneticilerinin yargılandığı Uluslararası Adalet Divanı’nda, İsrail’in istisnai bir durum olarak devlet olarak yargılanacağını” belirtti.
Hasipoğlu’nun değerlendirmesi şu şekilde:
“Gerek Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), gerekse Birleşmiş Milletler, verilen bu kararın içeriğini dikkatlice inceleyip hem Gazze’de yaşanan gerçekleri görmeli, hem de siyasi kararlarını bu hukuki kararla şekillendirmelidir. 24 Ocak 2024 tarihi itibariyle Gazze’de 25.000 kişi hayatını kaybetmiştir. Bu sayının yüzde 70’ini kadınlar ve çocuklar oluşturmaktadır. Birleşmiş Milletler Acil Çare Birimi’nin bilgilerine göre, günde en az 10 çocuk ayağını kaybetmekte ve Gazze’de bugüne kadar olan en yüksek oranda açlık sınırına ulaşılmıştır. Divan’ın bu kararı, İsrail’in Soykırım Sözleşmesi’ne aykırı hareket edip etmediğine ilişkin olmayıp, sadece muhtemel soykırım tehlikesine karşı zararların önüne geçmek için davada nihai karar verilinceye kadar tarafların uyması gereken geçici önlemleri ifade etmektedir. Divan, tedbir taleplerine ilişkin incelemesinde Güney Afrika’nın ‘makul’ gerekçeler sunmasını yeterli bulurken, Gazze’deki soykırımın gerçekleşip gerçekleşmediğine dair incelemesini davanın temel aşamasında gerçekleştirecektir. Divan’ın kararlarını uygulamak için kendi askeri gücü veya organı bulunmamakla birlikte, bu kararların uygulanması büyük oranda BM Güvenlik Konseyi’nin tasarrufunda bulunmaktadır. Tedbir talepleri özetle; Gazze’deki askeri operasyonları derhal durdurma, kontrolü altındaki herhangi bir grup tarafından Gazze’deki herhangi bir askeri operasyonu ilerletmemek, Filistinlilere yönelik soykırımı önlemek için gerekli tüm makul tedbirleri alma, yerinden edilenlerin evlerine dönerek yeterli gıda, su, yakıt, tıbbi ve hijyen malzemeleri, barınak ve giyim dahil olmak üzere insani yardıma erişimi sağlama içermektedir. Uluslararası Adalet Divanı’nın bu kararıyla İsrail artık soykırım sanığıdır. Birleşmiş Milletler daha cesur adımlar atarak gerekeni yapmalıdır.”
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap
Henüz bildirimin bulunmuyor.