Hasipoğlu: Uluslararası Adalet Divanı kararıyla İsrail artık soykırım sanığıdır

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Sekreteri ve Gazimağusa Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail ile ilgili kararını değerlendirdi.

Yayın: 28.01.2024 - 18:48

86 kez okundu

Hasipoğlu: Uluslararası Adalet Divanı kararıyla İsrail artık soykırım sanığıdır

Hasipoğlu, “İsrail artık soykırım sanığıdır. Top Birleşmiş Milletler’de bulunmaktadır. BM, gereken adımları atmalıdır. Mahkemenin açıkladığı tedbirlerin, Filistin’deki kan dökülmesini durdurmak için umarım önemli bir yaptırım ve fırsat olur” dedi.

Oğuzhan Hasipoğlu, “Genellikle devlet yöneticilerinin yargılandığı Uluslararası Adalet Divanı’nda, İsrail’in istisnai bir durum olarak devlet olarak yargılanacağını” belirtti.

Hasipoğlu’nun değerlendirmesi şu şekilde:

“Gerek Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), gerekse Birleşmiş Milletler, verilen bu kararın içeriğini dikkatlice inceleyip hem Gazze’de yaşanan gerçekleri görmeli, hem de siyasi kararlarını bu hukuki kararla şekillendirmelidir. 24 Ocak 2024 tarihi itibariyle Gazze’de 25.000 kişi hayatını kaybetmiştir. Bu sayının yüzde 70’ini kadınlar ve çocuklar oluşturmaktadır. Birleşmiş Milletler Acil Çare Birimi’nin bilgilerine göre, günde en az 10 çocuk ayağını kaybetmekte ve Gazze’de bugüne kadar olan en yüksek oranda açlık sınırına ulaşılmıştır. Divan’ın bu kararı, İsrail’in Soykırım Sözleşmesi’ne aykırı hareket edip etmediğine ilişkin olmayıp, sadece muhtemel soykırım tehlikesine karşı zararların önüne geçmek için davada nihai karar verilinceye kadar tarafların uyması gereken geçici önlemleri ifade etmektedir. Divan, tedbir taleplerine ilişkin incelemesinde Güney Afrika’nın ‘makul’ gerekçeler sunmasını yeterli bulurken, Gazze’deki soykırımın gerçekleşip gerçekleşmediğine dair incelemesini davanın temel aşamasında gerçekleştirecektir. Divan’ın kararlarını uygulamak için kendi askeri gücü veya organı bulunmamakla birlikte, bu kararların uygulanması büyük oranda BM Güvenlik Konseyi’nin tasarrufunda bulunmaktadır. Tedbir talepleri özetle; Gazze’deki askeri operasyonları derhal durdurma, kontrolü altındaki herhangi bir grup tarafından Gazze’deki herhangi bir askeri operasyonu ilerletmemek, Filistinlilere yönelik soykırımı önlemek için gerekli tüm makul tedbirleri alma, yerinden edilenlerin evlerine dönerek yeterli gıda, su, yakıt, tıbbi ve hijyen malzemeleri, barınak ve giyim dahil olmak üzere insani yardıma erişimi sağlama içermektedir. Uluslararası Adalet Divanı’nın bu kararıyla İsrail artık soykırım sanığıdır. Birleşmiş Milletler daha cesur adımlar atarak gerekeni yapmalıdır.”

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap