İklim değişikliği, küresel diplomasinin kilit unsurlarından biri haline geliyor

Profesör François Gemenne, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) Altıncı Değerlendirme Raporu'nun baş yazarı olarak, iklim değişikliğinin artık uluslararası diplomasi ve güvenlik politikalarında merkezi bir rol oynadığını vurguluyor.

Yayın: 15.05.2024 - 12:01

592 kez okundu

İklim değişikliği, küresel diplomasinin kilit unsurlarından biri haline geliyor

Uluslararası Göç Örgütü’nün 2022’de yayımlanan raporuna göre, son on yılda iklim değişikliği nedeniyle dünya genelinde yılda ortalama 21,6 milyon kişi ülkeleri içinde göç etmek zorunda kaldı. Gemenne, bu raporun belirttiği gibi, önümüzdeki on yılda deniz seviyesinin yükselmesi, seller, kuraklık, aşırı sıcaklar ve gıda güvenliği gibi sorunlarla karşı karşıya kalacak 1 milyar insanın olduğunu kaydediyor.

Profesör Gemenne, HEC Paris Üniversitesi’nde öğretim üyesi ve Fransa Doğa ve İnsan Vakfı Bilim Konseyi Başkanı olarak, İstanbul’daki “İklimin Jeopolitiği: Sorunların Kalbinde Akdeniz” adlı bir söyleşiye katılarak, iklim değişikliğinin dünya çapında göçlerin ana nedenlerinden biri olduğunu ve bu göçlerin gelecekte uluslararası boyutta artabileceğini belirtiyor.

Gemenne, “Paris İklim Anlaşması’nın hedeflerine saygı duyulmazsa, bazı bölgelerin yaşanamaz hale gelme riskiyle karşı karşıyayız. Deniz seviyesinin yükselmesiyle bazı bölgeler sular altında kalacak, sıcaklıklar dayanılmaz hale gelecek ve tarım imkansız hale gelecek. Bu da dünya nüfusunda coğrafi bir yeniden dağılıma yol açabilir.” diyor.

İklim değişikliğinin dünya genelinde güvenlik ve istikrar üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu vurgulayan Gemenne, birçok çatışmanın iklim değişikliği koşullarıyla ilişkili olduğunu belirtiyor. Afrika’daki Sahel bölgesindeki çatışmaları örnek gösteren Gemenne, bu gerginliklerin çoğunun arazi paylaşımıyla ilgili olduğunu ve iklim değişikliğinin tarım alanlarını etkilemesiyle insanların toprak arayışına girdiğini ifade ediyor.

Gemenne, iklim değişikliğinin göç, güvenlik, jeopolitik ve ekonomi üzerinde büyük etkisi olduğunu belirtiyor ve “Artık iklim değişikliği olmadan bir diplomasi düşünülemez. İklim güvenliği ve diplomasisi gibi birçok yeni çalışma alanı gelişti. 21. yüzyılın siyasi risklerinin çoğu, iklim değişikliği tarafından belirlenecek.” diyor.

İklim göçleriyle ilgili uluslararası yasal düzenlemelerin sınırlı olduğunu belirten Gemenne, iklim değişikliğiyle ilgili olarak atılan yasal adımları değerlendiriyor. Son yıllarda, Nansen Girişimi ve BM Göç Paktı gibi uluslararası girişimlerin önemli olduğunu belirten Gemenne, dünya genelinde iklim göçlerine hazırlık konusunda daha fazla çaba gerektiğini söylüyor.

Gemenne, “İklim değişikliğiyle birlikte göçün dünya çapında güçlenmesi bekleniyor. Bu sürece hazırlıklı olmak, göç veren ve göç alan ülkeler için faydalı olacaktır.” diyor.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap