Interpol, internet üzerinden işlenen yeni suçlar konusunda uyardı

Uluslararası Polis Teşkilatı (Interpol), yapay zekanın dijital dünyaların hızla genişlemesini takip etmenin, sanal ortamda gerçekleşen suçları araştırmayı giderek daha zor hale getirdiği konusunda bir uyarıda bulundu.

Yayın: 19.01.2024 - 10:47

190 kez okundu

Interpol, internet üzerinden işlenen yeni suçlar konusunda uyardı

Interpol, Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) Davos’taki yıllık zirvesinde yayınlanan bir raporunda, metaversenin temel zorlukları, tehditleri ve zararlarını kolluk kuvvetleri bakış açısından detaylı bir şekilde analiz etti.

Raporda, dijital dünyaların hızla yayılmasının soruşturmacıları ciddi bir şekilde zorladığı vurgulanarak, sanal dünyaların birden fazla ülkenin yargı yetkisi altına girebildiği ve ilgili sistemlerin cihazların karmaşık ve tutarsız olduğu belirtildi.

Rapor, polisin, fiziksel kanıt toplayamayacağı, yalnızca sanal varlıklarla, örneğin kripto paralarla etkileşimde bulunduğu sanal suç mahalleriyle karşılaşabileceğini açıkladı. Ayrıca, çevrimiçi ortamların dinamik olduğu, bu nedenle kanıtların kolayca kaybolabileceği veya değiştirilebileceği uyarısında bulundu.

Interpol raporunda, dijital dünyaların kolluk kuvvetleri için simülasyonlar ve sanal olay yeri güvenliğinden sanal eğitime kadar çeşitli fırsatlar sunduğuna dikkat çekilerek, kolluk kuvvetlerinin ve adalet sisteminin sanal dünya ve ilgili teknoloji konularında bilgi sahibi olması gerektiği vurgulandı.

Raporda, “Bu, sanal ortamın güvenliğini sağlamak ve bireyin haklarını korumak için elzemdir.” denilerek, uluslararası işbirliğinin, gelişen suç ortamına etkili bir yanıt bulmak için önemli olduğu vurgulandı.

Interpol Genel Sekreteri Jürgen Stock, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Metaverse gibi güçlü teknolojilerin ortaya çıkması, suç ortamını giderek daha karmaşık ve uluslararası hale getiriyor ve kolluk kuvvetlerini yeni zorluklarla karşı karşıya bırakıyor. Metaverse ve yapay zekanın, suç faaliyetleri için dünya genelinde tam anlamıyla hazır olunmadığı yeni fırsatlar sunduğunu gözlemliyoruz.” şeklinde ifade etti.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap