Işık’tan Avrupa Birliği Liderler Zirvesi’nin Sonuç Bildirisi’ne tepki

KKTC İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Hasan Yılmaz Işık, Avrupa Birliği Liderler Zirvesi’nin Sonuç Bildirisi’nde Türkiye ile ilgili ifadeleri protesto etti.

Yayın: 22.04.2024 - 08:56

26 kez okundu

Işık’tan Avrupa Birliği Liderler Zirvesi’nin Sonuç Bildirisi’ne tepki

Işık, yazılı açıklamasında, bildiride Ankara ile ilişkilerin başlatılması kararının, Kıbrıs sorununun BM parametreleri çerçevesinde çözümü için müzakerelerin yeniden başlatılması koşuluna bağlandığını belirterek, bu durumu eleştirdi.

Kıbrıs Türklerinin Annan Planı’na “evet” dediği halde vaat edilen yaptırımların kaldırılmadığına dikkat çeken Işık, BM ve AB’nin bir anlaşmanın arkasında duramayacağını ve güvence sağlayamayacağını vurguladı. Işık, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen’e konuyla ilgili mektuplar gönderileceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Cenevre’deki 5’li konferansta “bağımsızlık ve egemen devlet iradesini” ilan ettiğini hatırlatan Işık, BM ve AB’nin bu gerçeği göz ardı ettiğini ve Kıbrıs Türklerine reddedilen bir anlaşmayı dayatmaya çalıştığını dile getirdi.

Kıbrıs Rumlarının tek taraflı tasarruf yapamayacağını ve yetki kullanamayacağını vurgulayan Işık, her iki tarafın da siyasi eşitliğine dayanan statülerinin karşılıklı olarak kabul edilmesi gerektiğini ifade etti. Hasan Yılmaz Işık, Kıbrıs Türk halkının bağımsızlığının tanınması ve Doğu Akdeniz’de barışın sağlanması için KKTC’nin tanınması gerektiğini de belirtti.

Işık, BM ve AB’ye belirli bir süre vererek, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, hükümet ve Meclis’e bu konuda yazılı taleplerde bulunma çağrısı yaptı.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap