Katalonya yerel seçimlerinde ayrılıkçı partiler yenilgiye uğradı

Katalonya Özerk Yönetimi'nde gerçekleştirilen son yerel parlamento seçimleri, bölgedeki siyasi manzarada önemli değişikliklere işaret ediyor.

Yayın: 14.05.2024 - 09:20

236 kez okundu

Katalonya yerel seçimlerinde ayrılıkçı partiler yenilgiye uğradı

Ayrılıkçı siyasi partilerin oy oranlarında yaşanan düşüş, bağımsızlık yanlısı hareketlerin geleceği hakkında önemli ipuçları sunuyor.

Sonuçlara göre, ayrılıkçı Katalan siyasi partiler, 2010 yılından bu yana ilk kez Katalonya Özerk Yönetim Parlamentosu’nda çoğunluğu elde edemedi. Toplam 135 sandalyeden oluşan parlamentoda, ayrılıkçı dört siyasi parti toplamda 61 sandalye kazanabildi.

Önde gelen ayrılıkçı parti olan Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC), bir önceki seçime göre 13 milletvekilini kaybederek, Katalonya parlamentosunda üçüncü büyük parti konumuna geriledi ve 20 sandalye kazandı. ERC’nin lideri ve 2020’den bu yana Katalonya Özerk Hükümet Başkanı olan Pere Aragones, aldıkları yenilginin ardından siyaseti bırakacağını ve milletvekilliği mazbatasını almayacağını açıkladı.

Diğer bir ayrılıkçı parti olan Katalonya için Birlik (Junts), milletvekili sayısını bir önceki seçime göre 3 artırarak 35 sandalye elde etti. Ancak, en fazla oy alan parti olan ve 42 sandalye kazanan Katalonya Sosyalist Partisi’nin (PSC) gerisinde kaldı. PSC lideri Salvador İlla, partisinin 45 yıl aradan sonra Katalonya’da rekor oy aldığını ve milletvekili çıkardığını belirtti.

Seçimlerin ardından, yeni hükümetin kurulması ve olası ittifaklar konusunda belirsizlikler yaşanıyor. Şu an için hiçbir siyasi parti, bu sorulara net cevaplar veremiyor. PSC lideri İlla’nın dışında, Junts lideri Carles Puigdemont’un da Katalonya Özerk Hükümet Başkanlığı için aday olduğu biliniyor. Ancak Puigdemont’un İspanya’da hakkında arama ve tutuklama emri olduğu için ülkeye giriş yapamadığı ve Fransa’da bulunduğu göz önüne alındığında, siyasi gelecek belirsizliğini koruyor.

Puigdemont’un desteği olmadan, İlla’nın hükümeti kurması için 68 sandalyelik meclis çoğunluğunu sağlaması gerekiyor. Bu da Comuns ve ERC gibi partilerin dışarıdan destek vermesi gerektiği anlamına geliyor.

Katalonya’da yeni hükümetin kurulmasının yanı sıra, İspanya genelinde de siyasi etkileri olacak gelişmeler yaşanabilir. Junts veya ERC’nin merkezi hükümete verdiği destek çekilirse, yeni bir genel seçim riski ortaya çıkabilir. Ancak, siyasi partiler arasındaki müzakereler devam ediyor ve sonuçlar belirsizliğini koruyor.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap