Küresel piyasalar Fed’e ilişkin beklentilerle pozitif seyrediyor

Küresel piyasalarda, Fed'in faiz indirimlerine dair beklentilerin hâlâ güçlü olması, risk iştahını artırmaya devam ediyor.

Yayın: 07.05.2024 - 09:17

104 kez okundu

Küresel piyasalar Fed’e ilişkin beklentilerle pozitif seyrediyor

ABD’de açıklanan makroekonomik veriler, piyasaların yönünde belirleyici olmaya devam ediyor. Son veriler, ABD iş gücü piyasasının hız keserek soğumaya başladığına dair işaretler veriyor. Bu da enflasyon endişelerini azaltıyor ve Fed’in politika faizini bu yıl indirmeye başlayacağı tahminlerini güçlendiriyor.

Piyasalarda, Fed’in yıl sonuna kadar en az bir faiz indirimine gideceği ihtimalinin yüzde 90 olduğu öngörülüyor. Bu indirimin Eylül ayında gerçekleşmesi bekleniyor.

Fed’in gelecek politika hamlelerine dair ipuçları, banka yetkililerinin açıklamalarıyla takip ediliyor. Örneğin, Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, bu yılın başında enflasyonla mücadelede ilerleme kaydedildiğini ancak son verilerin bu görüşü geçersiz kıldığını belirtti. Barkin’e göre, iş gücü piyasasındaki güçlü performans, bir resesyonun kapıda olmadığını gösteriyor; ancak, aşırı sıkılaşmanın ekonomiyi yavaşlatacağına inanıyor.

New York Fed Başkanı John Williams ise Fed’in faiz indirimi yapabileceğini ancak mevcut durumda para politikasının “iyi bir noktada” olduğunu vurguladı.

Bu gelişmelerle birlikte, ABD ekonomisinin “yumuşak bir iniş” yapabileceği beklentileri yeniden güç kazanıyor, ki bu da hisse senetlerini olumlu etkiliyor.

Enflasyon endişelerinin azalmasıyla birlikte, tahvil piyasalarında alıcıların ağırlık kazandığı gözleniyor. ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi, 9 Nisan’dan bu yana ilk kez yüzde 4,50’nin altında kapandı.

Dolar endeksi 105 seviyesinin üzerindeki seyrini sürdürürken, altının ons fiyatı 2.323 dolardan alıcı buluyor.

Brent petrolün varil fiyatı dünkü yüzde 0,8’lik artışın ardından 83,3 dolarda sabitlenmiş durumda.

Ayrıca, İsrail ve Filistin arasındaki ateşkes görüşmeleri yakından takip ediliyor; zira bu durum özellikle petrol fiyatlarını etkileyebilir.

ABD’de, dün Nasdaq endeksi yüzde 1,19, S&P 500 endeksi yüzde 1,03 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,46 artış kaydetti. Endeks vadeli kontratlar ise yeni güne yatay bir seyirle başladı.

Avrupa’da, hizmet sektörü ve bileşik Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinin güçlü aktiviteye işaret etmesi, risk iştahını artırdı. Almanya ve Euro Bölgesi’nde PMI verileri 50 seviyesinin üzerinde gerçekleşti; yatırımcı güven endeksi de beklentilerin üzerinde çıktı.

Avrupa Merkez Bankası’nın 6 Haziran’daki toplantısında faiz indirimine gideceği kesin gözüyle bakılıyor.

Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,96, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,49 ve İtalya’da MIB 30 endeksi yüzde 1,06 yükseldi. Endeks vadeli kontratlar da pozitif bir seyir izliyor.

Asya’da, Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,3, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 2 artış gösterdi; ancak, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,6 düşüş kaydetti.

Türkiye’de, Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi önceki günkü kapanışa göre yüzde 0,10 düşüşle 10.267,09 puandan kapandı. Dolar/TL ise önceki günkü kapanışının yüzde 0,1 altında 32,2921 seviyesinden günü tamamladı.

Bugün Türkiye’de veri gündemi sakin, yurt dışında ise Almanya’da fabrika satışları ve dış ticaret dengesi ile Euro bölgesinde perakende satışlar takip edilecek. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 10.300 ve 10.400 seviyelerinin direnç, 10.200 ve 10.100 puanın destek seviyeleri olarak izleneceği belirtiliyor.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap