Kuzey Kore, Güney Kore’ye 310 “çöp balonu” daha gönderdi

Güney Kore'nin, Kuzey Kore'nin bölgesine propaganda materyali taşıyan yaklaşık 310 balon daha gönderdiği bildirildi.

Yayın: 10.06.2024 - 12:04

53 kez okundu

Kuzey Kore, Güney Kore’ye 310 “çöp balonu” daha gönderdi

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Albay Lee Sung-jun’un Yonhap’a verdiği bilgiye göre, Kuzey Kore’nin gönderdiği balonlarla ilgili açıklama yaptı. Lee, yaklaşık 310 balonun rüzgar nedeniyle çoğunlukla Güney Kore’ye ulaşmadığını belirtti.

Balonların içeriğinde müsvedde kağıdı ve plastik olduğunu söyleyen Lee, herhangi bir toksik maddeye rastlanmadığını vurguladı.

Lee ayrıca, “Ordumuz, Kuzey Kore’nin herhangi bir provokasyonuna karşı etkili bir şekilde yanıt verebilir.” dedi.

Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansı’na (KCNA) göre, ülkenin lideri Kim Jong-un’un kız kardeşi Kim Yo-jong, Güney Kore’nin sınırda propaganda yayınlarına devam etme kararına tepki gösterdi.

Kim, Güney Kore’nin bu eylemlerini kınadığını belirterek, “Güney Kore, propaganda broşürleri dağıtma ve hoparlörle yayın yapma provokasyonunu sürdürürse Kuzey Kore yeni bir karşı hamlede bulunacaktır.” dedi.

Güney Kore’deki bir grup aktivist, 13 Mayıs’ta Pyongyang yönetimine karşı propaganda broşürlerini içeren yaklaşık 20 büyük balonu Kuzey Kore’ye göndermişti. Bunun ardından Güney Kore, 29 Mayıs’ta Kuzey Kore’nin bölgesinde “çöp” bulunan 150’den fazla balon gönderdiğini açıklamıştı.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un kız kardeşi Kim Yo-jong, bu balonların gönderilmesini “ifade özgürlüğü” olarak nitelendirmişti. Güney Kore ise bu hareketi kınamış ve 2 Haziran’da Kuzey Kore’nin içinde “çöp” bulunan yaklaşık 720 balon daha gönderdiğini bildirmişti.

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, 4 Haziran’da Kuzey Kore’nin balon göndermesine yanıt olarak Koreler Arası Anlaşma’yı askıya aldıklarını açıklamıştı. Ayrıca Güney Kore, sınırda propaganda yayınlarına devam edeceğini duyurmuştu.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap