Macaristan Başbakanı Orban, TDT Devlet Başkanları Konseyi 10. Zirvesi’nde konuştu

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupa'daki Ukrayna stratejisinin eksikliğini vurgulayarak, "Avrupa'da yeni bir güvenlik mimarisi gerekiyor. Türkiye kesinlikle bu çözümün içinde yer almalıdır. Türkiye'siz uzun vadeli bir barış, Avrupa için hayal dahi edilemez." dedi.

Yayın: 03.11.2023 - 13:43

260 kez okundu

Macaristan Başbakanı Orban, TDT Devlet Başkanları Konseyi 10. Zirvesi’nde konuştu

Orban, Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları Konseyi 10. Zirvesi’nde, ülkesinin gözlemci statüsüyle konuşma yaptı.

Macaristan Başbakanı, son aylarda yaşanan dalgalı gelişmelerin ardından Türk devletlerinin olumlu gelişmeler kaydettiğini belirtirken, “Avrupa, zorlu bir siyasi süreçle karşı karşıya. Avrupa, küresel güvenlik açısından hiç bu kadar kötü durumda olmamıştı. Soğuk Savaş’tan bu yana böyle zorlu bir güvenlik dönemi yaşamadık.” ifadelerini kullandı.

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın uzun süredir devam ettiğini ve Orta Doğu’daki çatışmaların, AB ülkelerine yönelik silahlı tehditlerin ve göç dalgalarının Avrupa politikalarını zorladığını vurgulayan Orban, Avrupa’nın ekonomik ve Ukrayna’daki savaş konularında bir yol ayrımında olduğunu belirtti.

Orban, farklı ekonomi politikalarının Avrupa’da tartışıldığını, bunun Avrupa’nın çıkarlarına hizmet edip etmediğini sorgulayarak, “Bir küresel ekonomik blok mu oluşturulmalı, yoksa farklı ekonomiler arasındaki bağlantıları artırmalı mıyız? Farklı yaklaşımlar var. Biz işbirliğini güçlendirmeye inanıyoruz, çünkü birbirimize bağlıyız ve rekabetçi olabilmek için birlikte çalışmalıyız. Macaristan, global bağlantıların artırılması gerektiğine inanıyor.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Orban, Avrupa ülkelerinin Rusya-Ukrayna Savaşı konusundaki görüş ayrılıklarını açıklarken, “Rusya-Ukrayna savaşı bizi doğrudan etkiliyor, hepimiz risk altındayız. Bu savaşın başladığı günden bu yana Avrupa’nın stratejisi bir felakettir. Avrupa, Ukrayna’nın savaşmasını ve silah almasını destekliyor, ancak bu planın ne kadar mantıklı olduğu sorgulanmalıdır. Bazı ülkeler “bu şekilde devam edelim” derken, diğerleri “artık B planına geçme zamanı geldi” diyor. Bu konu üzerinde Avrupa ülkeleri arasında gerilim var.” dedi.

Macaristan’ın, Ukrayna’daki savaşın sona ermesi ve yeni bir Avrupa güvenlik planının oluşturulması gerektiğini savunduğunu ifade eden Orban, “Avrupa’da yeni bir güvenlik anlayışına ihtiyaç vardır. Türkiye, bu yeni düzenlemenin bir parçası olmalıdır. Türkiye olmadan, Avrupa için uzun vadeli bir barış mümkün değildir.” şeklinde konuştu.

Orban, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Avrupa’daki güvenliğin yeniden tesis edilmesine olan desteği nedeniyle teşekkür etti.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap