NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: “Sırbistan’ın NATO ile koordinasyonundan memnunuz”

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Batı Balkan turu çerçevesinde Bosna Hersek ve Kosova ziyaretlerinin ardından Sırbistan'a geldiğinde, ülkenin NATO ile koordinasyonundan memnun olduklarını ifade etti.

Yayın: 21.11.2023 - 14:58

150 kez okundu

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: “Sırbistan’ın NATO ile koordinasyonundan memnunuz”

Stoltenberg, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile başkent Belgrad’da düzenlenen ortak basın toplantısında, Sırbistan ile Kosova arasındaki gerginliği ele alarak, barış ve güvenliğin korunmasında Kosova’daki Barış Gücü’nün (KFOR) önemine vurgu yaptı.

Stoltenberg, görüşmede, KFOR’un bölgede 20 yıldır güvenliği sağladığını belirterek, “KFOR, tüm toplulukların güvenliğinin garantisi. Sırbistan’ın NATO ile koordinasyonu bizi son derece memnun ediyor. İki tarafı da gerginliği tırmandırmamaları konusunda uyarmış bulunuyoruz. Ayrıca, Sırp Belediyeler Birliği’nin kurulmasını da destekliyoruz.” şeklinde konuştu.

Stoltenberg, “Belgrad ve Priştine’yi diyalog sürecine odaklanmaya davet ediyorum. Barış ve istikrara giden tek yol budur. KFOR, Kosova’nın kuzeyinde barış ve güvenliğin korunması görevine devam edecektir.” ifadelerini kullandı.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic ise NATO ve KFOR ile işbirliğinin Sırbistan için önemli olduğunu belirterek, “KFOR’un tüm topluluklar için güvenliği sağlamasına gerek yok, çünkü Kosova’nın kuzeyinde sadece Sırplar saldırıya uğruyor.” dedi. Kosova’nın kuzeyinde yaşanan baskı ve zulüm nedeniyle Sırpların evlerini terk etmek zorunda kaldığını ifade eden Vucic, “NATO ile daha iyi bir iletişim kurmaya çalışacağız. Ancak Sırbistan, kendi ordusunu nereye ve ne zaman konuşlandıracağına karar verir.” diye ekledi.

Vucic, Kosova Başbakanı Albin Kurti’nin görevde olduğu sürece Sırp Belediyeler Birliği’nin kurulmayacağını belirterek, sürekli bahaneler arandığını ve büyük güçlerin kendi çıkarlarını korumaya devam edeceğini ifade etti. NATO ile ilişkilerinden memnuniyetini dile getiren Vucic, ülkesinin askeri tarafsızlık politikasını sürdüreceğini vurguladı.

Bu arada, Stoltenberg’in Sırbistan ziyaretinin ardından Kuzey Makedonya’da temaslarını sürdürerek Batı Balkan turunu tamamlayacağı bildirildi. Sırbistan ve Kosova arasındaki sıkça yaşanan gerilimlerin temel nedeninin, Sırbistan’ın 2008’de tek taraflı bağımsızlık ilan eden Kosova’yı kendi toprağı olarak görmesi olduğu belirtiliyor. Belgrad-Priştine Diyalog Süreci, ilişkilerin normalleşmesi ve iki ülkenin birbirini tanıması için AB arabuluculuğunda 2011 yılında başlatıldı.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap