NATO Genelkurmay Başkanları, Ukrayna’ya desteğin hızlandırılması gündemiyle toplandı

NATO Genelkurmay Başkanları, Brüksel'deki karargahlarında Ukrayna'ya yönelik destek stratejilerini hızlandırmak amacıyla bir araya geldi.

Yayın: 16.05.2024 - 10:53

385 kez okundu

NATO Genelkurmay Başkanları, Ukrayna’ya desteğin hızlandırılması gündemiyle toplandı

Toplantıya NATO Askeri Komite Başkanı Oramiral Rob Bauer başkanlık etti ve 32 üye ülkenin genelkurmay başkanları ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg katıldı.

Bauer, toplantının açılışında 1 Ekim’de görev süresi sona eren Stoltenberg’e bir veda konuşması yaptı ve Stoltenberg’in NATO için önemini vurguladı.

Stoltenberg’in askeri bilgi birikimine vurgu yaparak, onu “bir general” olarak nitelendiren Bauer, “Onun Kuzey Yıldızı olduğuna karar verdik. Bizim için bir rehber niteliğinde.” ifadelerini kullandı.

Toplantıda İsveç’in NATO’ya katılımını temsilen ilk kez yer alan İsveç Genelkurmay Başkanı Micael Byden’a da özel bir selam gönderildi ve NATO bayrağı hediye edildi.

Bauer, genelkurmay başkanlarının NATO’nun savunma planlarını uygulanabilir hale getirmek için müttefik silahlı kuvvetlerinin nasıl bir araya getirilebileceğini ele aldığını belirtti. Bu konular arasında daha fazla askerin daha yüksek bir hazırlık seviyesine getirilmesi, yeteneklerin oluşturulması ve geliştirilmesi, NATO komutasının uyumlu hale getirilmesi, bakım, askeri hareketlilik, stokların yenilenmesi ve önceden konumlandırılması, kolektif savunma tatbikatları ve eğitim desteği bulunuyor.

Bauer, toplantının devamında Ukrayna’dan mevkidaşlarının çevrim içi katılımıyla Ukrayna’daki durum hakkında bilgi alacaklarını söyledi ve Ukrayna’ya desteğin devam etmesi gerektiğini vurguladı. “Müttefiklerimiz, NATO yetenek hedeflerine ulaşmak veya Ukrayna’ya destek olmak arasında bir seçim yapmak zorunda kalsalar bile Ukrayna’yı desteklemeliler. Stoklar yenilenebilir ancak kaybedilen hayatlar geri getirilemez.” dedi.

Stoltenberg de toplantılara her zaman büyük bir hevesle katıldığını ve her generalle bir araya gelmekten mutluluk duyduğunu ifade etti. İsveç Genelkurmay Başkanı Byden’a hoş geldin dileklerini ileten Stoltenberg, İsveç’in NATO’ya katılımından memnuniyet duyduğunu belirtti.

Toplantı, sahada görev yapan 3,5 milyon NATO personeli için yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından basına kapalı olarak devam etti.

NATO Genelkurmay Başkanları, geleneksel olarak Brüksel’de yılda üç kez bir araya geliyor, bunlardan ikisi Brüksel’de ve biri müttefik ülkelerden birinde gerçekleşiyor. Bir önceki toplantı 17 Ocak’ta Brüksel’de yapılmıştı.

Toplantıda Türkiye’yi Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak temsil etti.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap