Orman Dairesi Müdürlüğü, yangın tehlikesine karşı kurallara ve alınması gereken önlemlere dikkat çekti

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı Orman Dairesi Müdürlüğü, yükselen sıcaklıkların ormanlardaki yangın riskini "yüksek" seviyeye çıkaracağını belirterek, kurallara ve alınması gereken önlemlere dikkat çekti.

Yayın: 22.04.2024 - 12:21

27 kez okundu

Orman Dairesi Müdürlüğü, yangın tehlikesine karşı kurallara ve alınması gereken önlemlere dikkat çekti

Müdürlük, yasal olarak 1 Mayıs-31 Ekim tarihleri arasında herhangi bir nedenden dolayı ateş yakmanın yasak olduğunu hatırlatarak, özellikle sigara izmaritlerinin araçlardan atılmaması gerektiğini vurguladı.

Açıklamada, Meteoroloji Dairesi’nin tahminlerine göre havaların ısınmasıyla birlikte atmosferdeki mutlak nem oranının düşeceği ve sıcaklıkların 36-37 dereceye kadar çıkacağı belirtildi. Bu durumun ormanlardaki yangın riskini “yüksek” seviyeye taşıyacağı ifade edildi.

Müdürlük tarafından yapılan değerlendirmede, alınması gereken bazı tedbirler şöyle sıralandı:

  1. Yasal olarak 1 Mayıs-31 Ekim tarihleri arasında ateş yakılmamalıdır. Vatandaşların bu dönemde ateş yakmamaya özen göstermeleri önemlidir.
  2. Özellikle araçlardan sigara izmaritlerinin atılmaması gerekmektedir, çünkü bu durum yangına neden olabilir.
  3. Vatandaşların herhangi bir duman görüşünde, hızla ‘Alo 177’ Orman Dairesi veya ‘Alo 199’ İtfaiye numaralarını arayarak ihbarda bulunmaları önemlidir.
  4. Yangın durumunda halkın yangın söndürme çalışmalarına aktif olarak katılması gerekmektedir.

Açıklamada ayrıca, geçmiş yıllarda yaşanan büyük orman yangınlarının unutulmadığı ve bu tür olayların tekrarlanmaması için Orman Dairesi bünyesinde Yangın Hazır Kuvvet Ekipleri oluşturulduğu ve iş makinelerinin yangın emniyeti için çalışmalarına devam ettiği belirtildi. Elektrik hatları ve çöplüklerin yangın riskinin yüksek olduğu yerlerde daha etkin tedbirler alınması gerektiği vurgulandı.

Son olarak, vatandaşların bu tedbirlere uyarak orman yangınlarını engellemede önemli bir rol oynayacaklarına inanıldığı ve ülkenin yeşil alanlarının korunması konusundaki çabalarına destek olmalarının bekledikleri belirtildi.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap