Özel seçimlerde Demokratlar ABD’de Üstünlük Sağladı

ABD'de en az 37 eyalette düzenlenen özel seçimlerde, Demokrat adaylar Cumhuriyetçi rakiplerini geride bıraktılar.

Yayın: 09.11.2023 - 12:03

106 kez okundu

Özel seçimlerde Demokratlar ABD’de Üstünlük Sağladı

ABD vatandaşları, vali adaylarından yerel referandumlara kadar farklı konularda oy kullandığı 7 Kasım tarihli seçimlerde, Demokrat adaylar, Cumhuriyetçilerin de güçlü olduğu Kentucky, Ohio ve Virginia gibi eyaletlerde rakiplerine göre daha fazla oy aldılar.

Demokrat Vali Andy Beshear, Cumhuriyetçilerin ağırlıklı olduğu Kentucky’de yeniden seçilerek ikinci dönemini garantilerken, Demokratlar, Rhode Island eyaletindeki eyalet kongresi özel seçiminde de üstünlüğünü korudu.

Virginia eyaletinde, her iki kanadı da kontrol eden Demokratlar, eyalet senatosundaki çoğunluğu sürdürdü ve Temsilciler Meclisi kanadında da Cumhuriyetçileri geride bıraktı.

Demokratlar ayrıca, Pennsylvania Yüksek Mahkemesi’nde boş olan bir sandalyeyi kazanarak mahkemenin kontrolünü ele geçirdi.

Cumhuriyetçi Mississippi Valisi Tate Reeves, ünlü Rock’n Roll yıldızı Elvis Presley’in akrabası olarak bilinen Demokrat aday Brandon Presley’e karşı koltuğunu korudu.

Kürtaj hakkı referandumunda Demokratlar kazandı

Cumhuriyetçi seçmenin ağırlıkta olduğu Ohio eyaletinde düzenlenen bir referandum, kürtaj hakkını koruma yönündeki görüşün zaferiyle sonuçlandı.

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın 2020 seçimlerinde büyük bir farkla kazandığı bu eyaletteki referandum sonuçları, ağustos ayında kürtaj hakkını koruyan eyalet yasasını kaldırmayı amaçlayan Cumhuriyetçilere bir yanıt niteliği taşıdı.

ABD medyasında yapılan yorumlarda, 7 Kasım seçimlerindeki Demokrat başarısının 2024 ABD başkanlık seçimlerine dair bir ölçü olamayabileceği ve söz konusu seçimlerde oy pusulalarında başkan adaylarının yer almadığı görüşüne yer verildi.

ABD halkı, her iki yılda bir Temsilciler Meclisi üyelerinin tamamını ve senatörlerin üçte birini seçmek için oy kullanıyor. Ayrıca, eyalet bazında valiler, yerel meclis üyeleri ve mahkeme üyelerinin belirlenmesi için özel seçimler düzenleniyor.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap