Pile’deki gelişmeler üzerine BM temsilcisi Stewart’tan iyimser açıklamalar

Çarşamba günü Economist'in 19. Yıllık Kıbrıs Zirvesi'nde konuşan BM Özel Temsilcisi ve BM Barış Gücü Başkanı Colin Stewart, Pile köyü meselesinde elde edilen ortak zeminin, "Kıbrıs'a dair diğer zorlayıcı konuların da aynı yapıcı tavırla ele alınabileceği umut verici bir işaret" olduğunu söyledi.

Yayın: 10.11.2023 - 01:02

168 kez okundu

Pile’deki gelişmeler üzerine BM temsilcisi Stewart’tan iyimser açıklamalar

Stewart, Pile’daki inşaat çalışmalarının durdurulmasının ciddiyeti konusunda sorulara, “Yönetebileceğimizi düşünüyorum. Her iki taraf da anlaşmayı uygulama konusunda çok kararlı kalmaya devam ediyor” şeklinde iyimser bir yaklaşım sergiledi.

Zirve konuşmasında Stewart, Kıbrıs sorununun çözümüne dair büyüyen bir uzlaşı olduğunu belirterek, “Kıbrıs’ta BM temsilcisine dair bir uzlaşı görünüyor, taraflarla sürekli olarak Kıbrıs için kalıcı bir temelde çalışacak bir kişi” dedi.

Stewart, Kıbrıs sorununu çözmenin zorlaştığına dair yapılan bir yoruma, “Evet, zaman içinde çözülmesi zorlaşan bir konu” şeklinde cevap verdi.

“Hala her iki taraftaki politik liderlerin zihniyetinde, kendilerini uzlaşmış olarak değil, taraflarını zaferle çıkarmış olarak görülmeleri gerektiği düşüncesi var” diyerek liderlerin tutumlarına değindi ve “Karşılıklı kabul edilebilir anlaşmalar sadece uzlaşma yoluyla elde edilir,” diye ekledi. Özellikle önemli ekonomik etkilere sahip olanlar da dahil olmak üzere, adanın iki topluluğu arasındaki entegrasyonu güçlendiren jestlerin, Kıbrıslıları daha da yakınlaştırdığını ve karşılıklılık talep etmemesi gerektiğini vurguladı.

Ekonomik engellerin kaldırılmasının ve ticaretin arttırılmasının, adanın iki tarafı arasındaki ortaklığı güçlendireceğini belirten Stewart, “Ticaretin bu kadar önemli olmasının bir başka nedeni de, insanlar arasındaki etkileşimi artırmasıdır” dedi.

Güven artırıcı önlemlerin önemli olduğunu belirterek, “On iki teknik komitenin yaptığı iş, gelecekteki görüşmeler için temel oluşturuyor” şeklinde konuşan Stewart ayrıca, Kıbrıs’taki durumun statik olmadığını ve Kıbrıs sorununun çözülmemesi durumunda gerginliklerin devam edeceğini söyleyerek durumun ciddiyetine dikkat çekti.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap