Şırdanın değerlenişi: 3 liradan 100 liraya!

Adana’nın meşhur lezzeti şırdan, geçmişte çöpe dökülen bir sakatatken, bugün ise adeta altın değerinde. Yaklaşık 5 yıl önce günlük ortalama 3 bin 500 şırdanın çöpe gittiği belirtilirken, şimdilerde ise tanesi 3 liradan 100 liraya kadar yükseldi.

Yayın: 10.02.2024 - 20:00

114 kez okundu

Şırdanın değerlenişi: 3 liradan 100 liraya!

Adana kasapları, şırdanın talebinin artmasıyla birlikte fiyat artışının gözle görülür bir şekilde gerçekleştiğini ifade ediyor. Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur, özellikle hayvan kıtlığı ve Adana’ya hayvan sevkiyatının azalmasıyla birlikte şırdanın bulunmasının zorlaştığını vurguluyor.

Yağmur, “Geçmişte çöpe dökülen şırdan, bugün zenginlerin sofrasında yerini aldı. Fiyat artışıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Şırdanın popülerleşmesiyle birlikte Türkiye genelinde talep arttı, hatta Avrupa’dan bile talep geliyor” şeklinde konuştu.

Şırdancı Rıfatcan Bilgin ise şırdanın her yıl olduğu gibi bu yıl da fiyatlarının yükseldiğini belirterek, bu yılki fiyat artışının diğer yıllara göre daha fazla olduğunu ifade etti. Bilgin, şunları söyledi: “Geçen yıl 40-45 lira arasında satılan şırdanın fiyatı bu yıl 85 liraya kadar çıktı. Hatta bazı yerlerde 100 liraya satılıyor. Şırdan bulmakta güçlük çekiyoruz ve bu da fiyatların yükselmesine neden oluyor. Şırdan resmen altın değerinde.”

Son yıllarda şırdanın fiyatının aşırı yükselmesiyle tüketiciler de fiyat artışından rahatsızlık duyuyor. Şırdan yiyen Sevhan Öksüz, “Fiyatların aşırı yükselmesi nedeniyle uzun bir süredir şırdan yiyemiyorduk. Fiyatların daha makul olması gerekiyor” derken, Ünal Öksüz de “Fiyatların artması cebimizi yakıyor. Müşteri sayısının artması için fiyatların makul olması önemli” ifadelerini kullandı.

Adana’da şırdanın popülerleşmesiyle birlikte fiyatlar artarken, tüketicilerin de fiyat artışından rahatsızlık duyduğu gözlemleniyor. Bu durumun önümüzdeki dönemde nasıl bir seyir izleyeceği merak konusu.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap