Taylandlı aktiviste monarşiyi eleştirdiği paylaşımları nedeniyle 50 yıl hapis cezası

Tayland'da aktivist Mongkol Thirakot, sosyal medya üzerinden monarşiyi eleştirdiği için 50 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Yayın: 19.01.2024 - 09:52

95 kez okundu

Taylandlı aktiviste monarşiyi eleştirdiği paylaşımları nedeniyle 50 yıl hapis cezası

Chiang Rai bölgesindeki temyiz mahkemesi, Thirakot’un daha önce aldığı 28 yıl hapis cezasına, monarşi ve Kral’ı eleştiren yeni sosyal medya paylaşımları nedeniyle ek olarak 22 yıl daha ceza ekledi.

Taylandlı Avukatlar Birliği, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, mahkemenin Thirakot’un monarşi ve Kral’a yönelik eleştirilerini tespit ettiğini ve bu nedenle cezasını artırdığını belirtti.

Thirakot, Ocak 2023’te monarşiye ilişkin paylaşımları nedeniyle “Kral’a İhanet Yasası”nı ihlal etmek suçundan mahkum edilmişti. Mahkeme, 14 sosyal medya paylaşımı için toplamda 42 yıl ceza vermiş, ancak işbirliği nedeniyle cezasını 28 yıla düşürmüştü.

Tayland’da 112. madde olarak bilinen ceza kanunu, Kral ve monarşiyi eleştirenlere ağır hapis cezalarını öngörüyor. Bu durum, muhalifler tarafından ifade özgürlüğüne yönelik bir tehdit olarak görülüyor ve hükümet eleştirilerini bastırmayı amaçlıyor.

Başkent Bangkok’ta daha önce Anayasa Mahkemesi’nin, monarşi reformu talebinde bulunan protestocuları devirmeye yönelik girişim olarak değerlendiren bir karara tepki olarak, yüzlerce kişi sokaklara çıkmıştı.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap