Töre: “1967’den beri Filistinliler işgal altındadır, zulüm çekiyorlar ve maalesef medeni dediğimiz ülkeler de seyirci kalıyor hatta İsrail’e destek veriyor.”

İstanbul'da gerçekleştirilen 5. Parlamenterler Arası Kudüs Platformu Konferansı, Asya, Avrupa, Latin Amerika ve Afrika'dan gelen meclis başkanları ve milletvekilleri tarafından düzenlendi. Bu konferansın amacı, İsrail'in Gazze'deki sivil ölümlerini artıran baskıyı 200 günden fazla bir süredir uygulamak.

Yayın: 27.04.2024 - 15:52

106 kez okundu

Töre: “1967’den beri Filistinliler işgal altındadır, zulüm çekiyorlar ve maalesef medeni dediğimiz ülkeler de seyirci kalıyor hatta İsrail’e destek veriyor.”

İstanbul’daki bir otelde gerçekleşen açılış oturumuna, Asya, Avrupa, Güney Amerika, Afrika dahil olmak üzere 7 kıtadan ve 75 ülkeden yaklaşık 600 parlamenter katıldı. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı bu oturumda, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Faslı milletvekili ve Afrika Parlamentosu üyesi Abdel Samad Haikar ve konferansın düzenli katılımcısı olan eski Alman milletvekili Cemal Karslı, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Töre, konferansın Filistinlilerin yaşadığı zulmü ve Kudüs’ü gündeme getirmek için düzenlendiğini belirterek, “1967’den beri Filistinliler işgal altında ve maalesef medeni olduğunu düşündüğümüz ülkeler sessiz kalıyor hatta İsrail’e destek veriyor. ‘Dünya beşten büyüktür’ sözü, gerçekten çok anlamlı.” dedi. Avrupa ülkelerinin İsrail’e desteğine tepki gösteren Töre, “Yine dünya maalesef Avrupa’dan daha büyük. Medeni dediğimiz Avrupa ülkeleri, İsrail kasaplarının yanında yer alıyorlar.” ifadelerini kullandı.

Töre, Türkiye’nin liderliğinde konunun gündeme getirilmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, “Bu zulüm sona erecek. Filistin halkı özgürlüğüne kavuşacak ama insanlık çok utanmıştır. Bu zulümden, bu vahşetten dünya insanlığı çok utanmıştır.” diye ekledi.

Haikar, İsrail’in Gazze’ye saldırılarının uluslararası hukuk tarafından suç sayıldığını belirterek, bu konferansın önemli olduğunu çünkü halkların tepkisini gösterdiğini ifade etti. Karslı ise Türkiye’nin Gazze konusundaki tutumunu övdü ve diğer ülkelerin bu konuda daha ileri gitmesi gerektiğini belirtti.

Bu konferansın, dünya genelinden temsilcilerin bir araya gelerek Gazze’deki, Kudüs’teki ve Filistin genelindeki halklara destek verdiği büyük bir adım olduğunu vurgulayan Karslı, “Siz bizim bir parçamızsınız, sizin acınız bizim acımızdır ve biz biriz.” dedi. Ancak, Almanya’nın siyonist lobiden korktuğu için İsrail’e sesini yükseltemediğini belirtti ve medyanın da bu durumu etkilediğini dile getirdi.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap