Türkiye’nin Siper hava savunma sistemi Yunanistan’ı tedirgin ediyor!

Yunanistan, Donanması’na entegre edeceği Fransa üretimi Scalp Naval Seyir Füzesi ile savunma kabiliyetlerini güçlendirme hamlesi başlatıyor.

Yayın: 02.11.2024 - 10:56

4024 kez okundu

Türkiye’nin Siper hava savunma sistemi Yunanistan’ı tedirgin ediyor!

Yunan Savunma Bakanı Nikos Dendias, önümüzdeki günlerde ülkenin modernize edilmesi hedefi doğrultusunda 12 yıllık bir savunma paketi sunmayı planlıyor.

Bu plan, Yunan silahlı kuvvetlerinin mevcut tehditlerle başa çıkabilmesi için gerekli olan acil, orta ve uzun vadeli savunma sistemleri tedarikine yönelik programların ana hatlarını belirleyecek. Hedef, Yunanistan’ın modern operasyonel manzaralarda etkili bir şekilde mücadele edebilmesini sağlamak.

Hava Savunma Alanında Yenilikler: SİPER Etkisi

Yunan Ordusu’nun hava savunma sistemlerini güçlendirmek, bu yeni silahlanma paketinin en öncelikli hedefi olarak belirlendi. Türkiye, kısa süre önce SİPER Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi’nin ilk bataryasını envanterine alarak, kendi katmanlı hava savunma ağına önemli bir katkı sağladı. Türkiye’nin bu süreçteki amacı, mevcut sistemlerinin sayısını ve kabiliyetlerini artırmak.

Girit’te konuşlu bulunan Yunan S-300 Hava Savunma Sistemi, ülkenin hava savunma alanındaki en önemli unsurlarından biri olmasına rağmen, Yunan Ordusu’nun uzun süredir hava savunma yatırımlarını artırmadığı belirtiliyor. Modern muharebe sahasının gereksinimlerine uyum sağlamakta zorluk çeken Yunan hava savunma sensör ve silah sistemleri, büyük ölçüde ithal kaynaklara dayanıyor.

Scalp Naval Füzeleri ile Stratejik Güç Artışı

Yunan Donanması’nın ana programlarından biri, dördüncü FDI fırkateyninin satın alınması ve ikinci, üçüncü ve dördüncü fırkateynlerin 250+ kilometre menzilli Scalp Naval füzeleriyle donatılması. Bu hamle, Yunanistan’ın stratejik vuruş kabiliyetlerini önemli ölçüde artıracak.

Diğer yandan, Türk Donanması da 250 kilometre menzilli Roketsan ATMACA Gemisavar Füzesi’ni envanterine ekleyerek savunma kapasitesini güçlendirmiş durumda. Ayrıca, GEZGİN Seyir Füzesi’nin orta vadede hizmete girmesi planlanıyor.

Yunan Hava Kuvvetleri için öncelikli hedef, önümüzdeki on yılın ortasına kadar 20 adet F-35 uçağı tedarik etmek. Bu adım, Yunanistan’ın 5. nesil savaş uçağı filosunu oluşturma yolunda atacağı önemli bir adım olacak. Bu stratejiler, Yunanistan’ın savunma alanındaki duruşunu güçlendirmeyi ve bölgedeki askeri dengeleri etkilemeyi amaçlıyor.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap