Ukrayna ve Kanada, Ukraynalı çocukların geri dönüşü için uluslararası koalisyon kuracak

Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly, zorla yerinden edilen Ukraynalı çocukların doğdukları topraklara dönüşü için uluslararası bir ittifak kurma kararı aldıklarını açıkladı. Joly, bu amaçla Kiev'e giderek Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile bir araya geldi.

Yayın: 02.02.2024 - 18:35

147 kez okundu

Ukrayna ve Kanada, Ukraynalı çocukların geri dönüşü için uluslararası koalisyon kuracak

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Joly, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın etkilerinin hala devam ettiğini ve Ukrayna şehirlerine yönelik saldırıların azalmadığını vurgulayarak, “Savaşın acı bir gerçeği de binlerce Ukraynalı çocuğun trajik ve hukuksuz bir şekilde Ukrayna’dan çıkarılmasıdır. Bu çocuklar kendi evlerinden, ailelerinden koparıldı ve anadillerinden yoksun bırakıldı.” şeklinde konuştu.

Ukraynalı çocukların geri dönüşünün insanlık adına bir mesele olduğunu vurgulayan Joly, bu nedenle bugün Ukrayna ve Kanada’nın çocukların anavatanlarına dönüşü için bir koalisyon oluşturacaklarını duyurdu.

Joly, “Ukrayna’ya dönüşü yasal temeller üzerinde sağlamak için elimizden geleni yapacağız. Kanada, dünya çapında bir ağ kuracak; Brezilya, Güney Afrika, Katar gibi birçok ülke ile görüşmeler gerçekleştireceğiz. Tüm dünyayı bu çocuklar konusunda bilgilendireceğiz.” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Kuleba ise Joly ile gerçekleştirdiği görüşmede öncelikli olarak silah desteği konusunu ele aldıklarını belirterek, “Kanada’nın hava savunma sistemleri ve diğer silahlar konusunda bize yardımcı olabileceği konusunda çalışmalarımız devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

Ayrıca, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’in, Bakan Joly’i kabul ettiği bildirildi. Zelenskiy, Joly’e savaşın başından beri Ukrayna’ya sağlanan mali, askeri ve insani destekler için teşekkür ederek, “Ukraynalı Çocukların Geri Dönüşü için Uluslararası Koalisyon’un kurulmasındaki önemli rolü için Kanada’ya minnettarız.” şeklinde konuştu.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap