Doğal varlıklarımızı koruma yolunda adımlar: Kıbrıs karanfili ve Medoş laleleri çoğaltıldı

Tarımsal Araştırma Enstitüsü (TAE), nesli tehlikede olan endemik bitkilerden Kıbrıs karanfili (Dianthus Cyprius) ve Medoş lalesini (Tulipa cypria) çoğaltmayı başardı.

Yayın: 07.04.2024 - 21:44

49 kez okundu

Doğal varlıklarımızı koruma yolunda adımlar: Kıbrıs karanfili ve Medoş laleleri çoğaltıldı

Kıbrıs karanfili, TAE Güzelyurt Araştırma İstasyonu Biyoteknoloji Laboratuvarında doku kültürü tekniği ile çoğaltıldı. Medoş lalesi ise tohumdan çoğaltılıyor. Ancak tohumdan çoğaltabilmek için önce tohumun soğuklama ihtiyacı tespit edildi. Bunu için de buzluklarda farklı süre ve derecelerde bekletilen tohumlar ekilip gözlemleme yapıldı.

Fotoğraf: Kıbrıs karanfili / Aktürk Pilancı

TAE Müdürü Cem Karaca, Kıbrıs karanfili tohumdan çoğalamadığı için, yok olma tehlikesinin de yüksek olduğunu kaydetti. Üretilen bitkilerin halkın görebileceği yerlere belediyelerle iş birliği yaparak ekileceğini belirtti. Medoş lalelerinin de doğal olarak bulunduğu Tepebaşı ve Avtepe’ye ekileceğini bildirdi.

Yüksek Ziraat Mühendisi, Biyoteknoloji Uzmanı Konce Baydar, Kıbrıs karanfilinin Güney Kıbrıs’ta yetişmediğini ve doğada çok az kaldığını belirtti. Nesli tehlike altında olan diğer türleri de çoğaltmaya başlayacaklarını ve besi ortamının her bir çeşit için farklı olduğunu ifade etti.

medoş lalesi

Medoş lalesini (Tulipa Cypria) tohumla çoğaltmayı başardıklarını aktaran Baydar, Medoş lalesinin çoğaltılmasındaki zorluğun tohumun ihtiyaç duyduğu “soğuklama değeri” olduğunu ifade etti.

TAE Müdürü Cem Karaca doku kültürü ile esas olarak çelikle çoğaltma tekniğiyle üretmeyi başaramadıkları kiraz anacı ve armut anacı gibi çeşitleri üretmeye çalıştıklarını bildirdi.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap