Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırıyoruz. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz. Veri politikamız ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları iletişim formu üzerinden bizlere sorabilirsiniz.
Gündemi yakala, kullanıcıların ve yazarların haberlerini takip et!
Son Dakika
Yemek Tarifleri
Diğer
Gazeteler
Bölgelere Göre
İnteraktif
Bağlantılar
Siyasiler
Bizi Takip Edin
Yayın: 19.10.2024 - 10:52
Güncelleme: 19.10.2024 - 03:22
3148 kez okundu
Sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, tarımsal üretimde olumsuz sonuçların ortaya çıkmasını önlemek adına bu değişikliğin gerekli olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Kaya, normal şartlar altında hububat ekimlerinin genellikle eylül sonu ile ekim ayı arasında yapıldığını ve bu durumun ekim ayının adını nasıl aldığını açıkladı. Ancak, küresel ısınmanın kış mevsimlerini kısaltması sebebiyle, eski kış koşullarının geçerli olmadığını vurguladı.
“Eskiden kasım ayı kışın bir parçasıydı, fakat günümüzde kış mevsimi aralık ile şubat ayları arasında yalnızca üç aya inmiş durumda,” diyen Kaya, “Ekim ayı artık ekim için uygun bir dönem değil. Kışların soğuk geçmemesi, bitkilerin kasım ayında sıcak havaların hâkim olması nedeniyle kendilerini bahar veya yaz havasında hissetmelerine yol açıyor ve bu da büyümelerini olumsuz etkiliyor” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Kaya, geçtiğimiz yıl Trakya’da kasıma kadar beklenen yağışların düşmediğine ve bu nedenle tohum yatağı hazırlamanın zorluğuna dikkat çekti. Ancak bu yıl düşen yağışlarla birlikte toprağın ekime uygun hale geldiğini ifade etti. Kaya, ekim sonrasında toprağın nemli yapısı ve sıcak havanın buğdayın hızla büyümesine neden olacağına dair uyarılarda bulundu.
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap
Henüz bildirimin bulunmuyor.