Dışişleri Bakanlığı bütçesi görüşmesinde Kıbrıs sorunu konuşuluyor

Dışişleri Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde Kıbrıs sorunu ön planda oldu. Toplantıya Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ve bakanlık bürokratları da katıldı.

Yayın: 29.11.2023 - 11:11

95 kez okundu

Dışişleri Bakanlığı bütçesi görüşmesinde Kıbrıs sorunu konuşuluyor

CTP Milletvekili Asım Akansoy, ilk sözü alarak Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Kıbrıs politikasının uluslararası alanda karşılık bulmadığını ve Türk Devletler Topluluğu’ndaki girişimlerden sonuç alınamadığını belirtti. Akansoy, BM Güvenlik Konseyi kararlarına uyulmamasının Kıbrıs Türk halkına zarar verdiğini vurgulayarak daha fazla diyalog çağrısı yaptı.

CTP Milletvekili Fikri Toros, Dışişleri Bakanlığı bütçesine ilişkin konuşmasında Kıbrıs sorununun çıkmazda olduğunu ifade ederek, yeni siyasetin müzakereye açık olmadığını belirtti. Toros, BM Genel Sekreterinin yeni bir inisiyatif alma hazırlığı olduğunu ve bu durumun sürekli konuşulmasına rağmen somut bir adım atılmadığını kaydetti. Müzakere yerine diyalog ifadesini kullanan Toros, Kıbrıs Türklerinin sonuç istediğini ve statükodan zarar gördüğünü dile getirdi.

CTP Milletvekili Sami Özuslu, son 3 yılda takınılan yanlış tavrın Kıbrıslı Türklere zemin kaybettirdiğini belirterek, Türkiye’nin garantör ülke olarak tanıdığı KKTC’nin futbol takımlarının neden diğer takımlarla karşılaşmadığını sorguladı. Özuslu, Türkiye’ye giremeyen 12 kişi olduğunu ve bu durumun Dışişleri Bakanı tarafından yok sayılmasını kabul edemediğini ifade etti.

CTP Milletvekili Doğuş Derya, Dışişleri Bakanlığı bütçesi üzerine söz alarak egemenlik kavramının birlikte düşünülmesi gerektiğini belirtti. Derya, uluslararası alandaki itibar kaybını ve gençlere yaşam alanı bırakılmadığını eleştirerek, Kıbrıs Türk halkının cumhuriyetin eşit ortaklarından biri olduğunu ifade etti. Nüfusun bilinmediğini ve alt yapı kaynaklarının yetersizliğinden kaynaklanan sorunlara dikkat çeken Derya, “Memleketi kapattılar” ifadesini kullandı.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap