Oyun tutkunlarına uyarı: Bilgisayar oyunları işitme sağlığını tehdit ediyor!

Son yapılan bir bilimsel araştırma, bilgisayar oyunlarına büyük ilgi gösteren kişilerin işitme kaybı riskiyle karşı karşıya olabileceğini ortaya koydu.

Yayın: 18.01.2024 - 00:22

99 kez okundu

Oyun tutkunlarına uyarı: Bilgisayar oyunları işitme sağlığını tehdit ediyor!

Amerika’da gerçekleştirilen bu araştırma, Dünya Sağlık Örgütü uzmanları ve South Carolina Üniversitesi bilim insanları tarafından yürütüldü ve “BMJ Public Health Journal” dergisinin son sayısında yer aldı.

Araştırmaya göre, sürekli bilgisayar oyunu oynayan bireyler, potansiyel olarak zararlı ses seviyelerine maruz kalma riskiyle karşı karşıya. Bilim insanları, bilgisayar oyunlarına tutkun olanların önemli bir bölümünün güvenli sınırları aşarak yüksek ses seviyelerinde uzun süre oyun oynadığını belirledi ve yüksek yoğunluktaki ses seviyelerinde uzun süre ekran karşısında kalan oyun severleri, sese bağlı kalıcı işitme kaybı ve kulak çınlaması riskiyle karşı karşıya oldukları konusunda uyardı.

Yapılan araştırmada, 14 farklı konu başlığı altında yaklaşık 50 bin kişinin deneyimleri detaylı bir şekilde analiz edildi. Bilim insanları, özellikle çocuklar ve gençler arasında bilgisayar oyunlarının popülerliği göz önüne alındığında, bu konuda daha fazla farkındalık oluşturacak eğitimlere ve müdahalelere ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Araştırmanın öne çıkan sonuçlarına göre, oyun oynarken ses seviyesini kontrol etmemek ve uzun süre yüksek seslere maruz kalmanın oyuncuların riskini en çok arttıran faktörler olarak belirlendi. Dünya Sağlık Örgütü ise güvenli ses seviyesini haftada 40 saat boyunca 80 desibel olduğunu belirtiyor. 80 desibelin aşağı yukarı kapı zilinin çıkardığı sese eşit olduğunu bilmekte fayda var.

Araştırmanın yayınlandığı dergide yer alan öneride, “Elde edilen bulgular, oyuncular arasında güvenli dinlemeyi teşvik etmeye yardımcı olabilecek eğitime ve oyun oynamanın risklerine dair farkındalığa odaklanan girişimlere öncelik verilmesi gerektiğini gösteriyor” ifadelerine yer verildi.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap