Prof Cesur: “Başlıca endokrin bozucu kimyasal, plastiktir”

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği (TEMD) Başkanı ve Güven Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölüm Başkanı olan Prof. Dr. Mustafa Cesur, endokrin bozucu kimyasalların potansiyel tehlikeleri konusunda uyarılarda bulundu.

Yayın: 26.04.2024 - 11:28

32 kez okundu

Prof Cesur: “Başlıca endokrin bozucu kimyasal, plastiktir”

Güven Hastanesi tarafından yapılan açıklamaya göre, TEMD ve Güven Hastanesi, Avrupa Hormon Günü’nü kutlamak amacıyla “Hormon Sağlığınızı Tehdit Eden Farkındalık Yaratıcılar: Endokrin Bozucu Kimyasallar” başlıklı bir panel düzenledi.

Cesur’un paneldeki konuşmasına göre, plastik gibi birçok doğal faktörün endokrin sistem üzerinde olumsuz etkileri olduğu ve vücutta çeşitli problemlere neden olabileceği belirtildi.

Cesur, Avrupa Hormon Günü’nün odak konularından birinin endokrin bozucu kimyasallar olduğunu vurgulayarak, bu nedenle panelin konusunu endokrin bozucu kimyasallar olarak belirlediklerini açıkladı.

Cesur, günlük hayatta neredeyse her alanda endokrin bozucu kimyasallarla karşılaşıldığını belirterek, plastikler, pestisitler, yanmaya karşı koruyucu teflon gibi malzemeler ve bazı bakım ürünleri gibi birçok maddenin günlük yaşamımıza girdiğini ifade etti.

Endokrin bozucu kimyasalların hormonal dengesizliklere neden olabileceğini belirten Cesur, hormon sağlığını korumak için şu önerilerde bulundu:

  • Düzenli fiziksel aktiviteler yapmak,
  • Dengeli ve sağlıklı beslenmek,
  • Yeterli uyku almaya özen göstermek,
  • D vitamini alımını sağlamak,
  • Kemik ve diş sağlığını korumak için yoğurt, badem, fasulye ve koyu yapraklı yeşillikler tüketmek,
  • Plastik ambalajlardan kaçınmak ve cam veya paslanmaz çelik kaplar tercih etmek,
  • Mikrodalgada plastik kullanmamak,
  • İç mekan hava kalitesini iyileştirmek,
  • Kozmetik ürünleri ve bakım malzemelerini dikkatli seçmek.

Cesur, doğru bir teşhisin önemini vurgulayarak, açıklanamayan kilo değişiklikleri, iştah değişiklikleri, saç ve tırnaklarda kırılma, yorgunluk, cilt problemleri, depresyon gibi belirtilerin görülmesi durumunda bir doktora başvurulması gerektiğini belirtti.

TEMD Endokrin Bozucular Komisyonu Başkanı olan Prof. Dr. İlhan Yetkin ise bugüne kadar 600’e yakın endokrin bozucu madde tespit edildiğini belirtti.

Yetkin, endokrin bozucuların son 30 yılda yaygınlaştığını ve günlük yaşamda birçok üründe bulunduğunu söyledi. Plastiklerin topraktan bitkilere geçtiğini ve insanlar tarafından tüketildiğini, ayrıca tarım ilaçları, makyaj malzemeleri, teflon kaplar gibi ürünlerde de endokrin bozucu maddeler bulunduğunu ifade etti.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap