Gürcistan’da, “yabancı etkinin şeffaflığı” yasa tasarısı karşıtı gösteriler sürüyor

Tiflis'te, Paskalya Bayramı gecesinde, Gürcistan'da hükümetin önerdiği "yabancı etkilerin şeffaflığı" yasa tasarısına karşı protestolar devam etti.

Yayın: 05.05.2024 - 08:33

107 kez okundu

Gürcistan’da, “yabancı etkinin şeffaflığı” yasa tasarısı karşıtı gösteriler sürüyor

Göstericiler, Parlamento binası önünde toplandı ve Gürcistan ile Avrupa Birliği bayraklarını taşırken yasa tasarısına karşı olduklarını gösteren pankartlar açtılar. Daha sonra, göstericiler “Kaşveti” kilisesindeki Paskalya ayinine katıldılar, bu da kilisenin önünde trafik sıkışıklığına neden oldu.

Gösteriler, yaklaşık üç haftadır devam ediyor ve 1 ve 2 Mayıs’ta, güvenlik güçleri parlamento binasının kapılarını korurken ve binanın önünde barikatlar oluşturan göstericilere müdahale etmek zorunda kaldılar.

Gürcistan’daki iktidar partisi olan Gürcü Hayali Partisi tarafından sunulan yasa tasarısı, 1 Mayıs’ta ikinci kez oylanarak onaylandı. Ancak yasa tasarısının yasalaşması için parlamentoda üç kez onaylanması gerekiyor.

Yasa tasarısı, Gürcistan’da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının finansmanının büyük bir kısmının şeffaf olmadığını iddia ediyor. Mamuka Mdinaradze, yasa tasarısının geçen yılki versiyonu ile benzer olduğunu ancak “yabancı etki ajanı” ifadesinin yerine “yabancı bir gücün çıkarlarını gözeten organizasyon” ifadesinin kullanılacağını belirtti.

Bu yasa tasarısı, geçen yıl büyük ölçüde protestolara neden oldu. İlk olarak Mart 2023’te sunulan tasarı, yurt dışından fon alan kuruluşları “yabancı ajan” olarak kaydetmeyi veya para cezasıyla cezalandırmayı öngörüyordu. Muhalifler ve Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, yasa tasarısının Rusya’nın talimatıyla hazırlandığını iddia ederek iptal edilmesini talep etti. Gösterilerin büyümesiyle, iktidar partisi, parlamentoda ön onay alan yasa tasarısını geri çekmek zorunda kaldı.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap