Paris’te Louvre Müzesi’nde gerçekleşen protesto: Mona Lisa’ya çorba saldırısı!

Fransa’nın başkenti Paris’te, Louvre Müzesi’nde bulunan ünlü sanat eseri Mona Lisa’ya karşı çıkan iki protestocu, Leonardo da Vinci’nin eserine çorba fırlattı. Olayda, “sağlıklı ve sürdürülebilir gıda” talebiyle hareket ettiklerini belirten protestocular, sosyal medyada paylaşılan bir videoda, “Hangisi daha önemli? Sanat mı yoksa sağlıklı ve sürdürülebilir gıda hakkı mı?” sorusunu sordu.

Yayın: 02.02.2024 - 22:48

142 kez okundu

Paris’te Louvre Müzesi’nde gerçekleşen protesto: Mona Lisa’ya çorba saldırısı!

16. yüzyılda ünlü sanatçı Leonardo da Vinci tarafından yapılan ve dünyanın en tanınan sanat eserlerinden biri olan Mona Lisa, kurşun geçirmez bir camla korunuyor. Bu sayede çorba saldırısından zarar görmedi. Güvenlik görevlileri, protestonun ardından tablonun sergilendiği salonu boşaltarak, siyah paravanlarla önlem aldı.

Protestoyu üstlenen grup, Riposte Alimentaire (“Gıda Karşı Atağı”) adını taşıyor. Grup, AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, çorba atma eyleminin “sürdürülebilir gıdanın sosyal güvencesi talebiyle bir sivil direniş kampanyasının başlangıcı” olduğunu ifade etti.

Fransa Kültür Bakanı Rachida Dati, “hiçbir nedenin” Mona Lisa’nın hedef alınmasını haklı gösteremeyeceğini belirtti. Paris’te son günlerde artan yakıt maliyetleri nedeniyle çiftçilerin düzenlediği gösterilere dikkat çekilen olay, ülkedeki sosyal ve ekonomik sorunların bir yansıması olarak görülüyor.

Mona Lisa tablosu, tarihi boyunca çeşitli olaylara maruz kaldı. 1911 yılında çalınan tablo, uluslararası bir sansasyon yaratmış, ancak iki yıl sonra İtalya’nın Floransa kentinde bulunarak müzeye geri dönmüştü. Tablo, 1950’lerin başında bir asit saldırısına uğradıktan sonra güvenlik camıyla koruma altına alındı.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap