Güney Sudan’da taraflar barış için Kenya’da bir araya geldi

Güney Sudan'daki iç savaşın sona ermesi için hükümet temsilcileri ve isyancı gruplar arasındaki barış görüşmeleri, Nairobi'deki Kenya'nın başkentinde başladı.

Yayın: 10.05.2024 - 08:18

99 kez okundu

Güney Sudan’da taraflar barış için Kenya’da bir araya geldi

Kenya Devlet Başkanı William Ruto, barış görüşmelerine ev sahipliği yaparken, uzun süredir devam eden iç savaşın sona erdirilmesi çabalarını vurguladı. Ruto, tarafları kalıcı bir barış için adım atmaya çağırarak, “Güney Sudan için yaptığımız üst düzey arabuluculuğun ve tarafları aynı masada toplamanın gururunu yaşıyoruz.” dedi.

Ruto ayrıca, arabuluculuk girişiminin, Afrika’nın sorunlarına Afrikalı çözümler bulma politikasının bir örneği olduğunu belirtti. “Afrika’da Silahların Susturulması girişimine” katkıda bulunduklarını ve Güney Sudan’ın yanı sıra tüm Afrika kıtasındaki kalkınmaya destek verdiklerini vurguladı.

2011’de Sudan’dan bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan, 16 Aralık 2013’te başlayan iç savaşla sarsılmıştı. İmzalanan barış anlaşmalarına rağmen ülkede hala kamu düzeni ve güvenlik sorunları devam ediyor ve farklı kabileler ile gruplar arasında şiddet olayları yaşanıyor.

Çatışmaların devam etmesi nedeniyle insani kriz derinleşirken, Birleşmiş Milletler’e göre 2,2 milyon Güney Sudanlı mülteci olarak yaşam mücadelesi veriyor.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap