Hakan Fidan başkent Tahran’da

Türkiye'nin Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 3+3 Dışişleri Bakanları Toplantısı'na iştirak etmek üzere İran'ın başkenti Tahran'da bulunuyor.

Yayın: 24.10.2023 - 09:15

172 kez okundu

Hakan Fidan başkent Tahran’da

Bakan Fidan, Tahran’da çeşitli temaslarına devam etti. Öncelikle, Güney Kafkasya toplantısına katıldı ve burada Ermenistan Dışişleri Bakanı Mirzoyan ile bir görüşme gerçekleştirdi. Ardından, İran Cumhurbaşkanı Reisi ile bir araya geldi.

Diplomatik kaynaklara göre, Dışişleri Bakanları seviyesinde düzenlenen toplantıya Türkiye ve ev sahibi İran’ın yanı sıra Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya Federasyonu’nun katıldığı bildirildi.

Güney Kafkasya’da kalıcı barış ve istikrarın tesisine yönelik olarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in öncülüğünde başlatılan 3+3 formatındaki bölgesel işbirliği platformunun ilk toplantısı, daha önce Dışişleri Bakan Yardımcıları düzeyinde 10 Aralık 2021’de Moskova’da gerçekleştirilmişti.

Rusya’nın ev sahipliğinde gerçekleşen bu toplantının ikinci zirvesi, Kuran-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Toplantıya, Bakan Fidan’ın yanı sıra İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan katıldı. Toplantıda Güney Kafkasya’daki son gelişmelerin yanı sıra güvenlik alanı ve bölgesel işbirliği konularının ele alınması bekleniyor.

BÖLGE SORUNLARI ELE ALINDI

Toplantı öncesi yaptığı açıklamada, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Güney Kafkasya’da savaşın sona erdiğini ve bölge ülkeleri arasında işbirliği ve barış sürecinin başladığını belirtti. Abdullahiyan, “Bölgenin sorunlarının, bölge ülkeleri tarafından çözülmesi gerektiğine inanıyoruz. Gelecekte bu toplantıya dost ve komşu ülke Gürcistan’ın da katılımını görmeyi umuyoruz. Bölge dışındaki aktörlerin bölgedeki gerilimi artırdığına inanıyoruz” şeklinde ifadeler kullandı.

BU BİR SAVAŞ SUÇUDUR

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına da atıfta bulunan Abdullahiyan, uluslararası toplumun Filistinlilere yönelik saldırıların sonlandırılması gerektiği konusunda İsrail’e açık bir mesaj iletilmesi gerektiğini vurguladı.

Abdullahiyan, “Gazze’de yaşananlar, insanlığa karşı açık bir savaş suçudur. Gazze’deki savaş suçları ve soykırım durdurulmalı, Filistinlilerin zorunlu göçü sonlandırılmalıdır” şeklinde konuştu.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap