Her 100 hamilenin 10’unda yüksek şeker görülüyor

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Faruk Buyru, her 100 hamile kadından 10'unun yüksek şekerle mücadele ettiğini ve bu durumun gebelik sürecinde bir dizi riski beraberinde getirdiğini açıkladı.

Yayın: 10.05.2024 - 16:58

155 kez okundu

Her 100 hamilenin 10’unda yüksek şeker görülüyor

Buyru, yazılı bir açıklamada, anne adaylarında yanlış beslenme ve fiziksel aktivite eksikliği nedeniyle obezite sorununun arttığını belirterek, obezitenin gebelik sürecinde şeker ve tansiyon gibi ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına yol açtığını dile getirdi.

Gebelikte şeker hastalığı riskinin arttığına dikkat çeken Buyru, “60 yıl önce, gebelikle ilişkili şeker hastalığı yüzde 1 oranında görülüyordu, yani her 100 hamile kadından birinde şeker hastalığı vardı. Ancak bugün, her 100 hamile kadından 10’unda yüksek şekerle karşılaşıyoruz. Gebelikte yüksek şeker, bir dizi riski beraberinde getiriyor.” şeklinde konuştu.

  • Şeker Yükleme Testi Önemli

Yüksek şeker seviyelerinin kontrol altına alınmamasının, bebeğin kalbini etkileyebileceğini ve ani bebek ölümü dahil çeşitli problemlere yol açabileceğini belirten Buyru, gebelikte şekerin belirlenmesi için şeker yükleme testinin yapılması gerektiğine vurgu yaptı.

Tüm anne adaylarına 24-28 hafta arasında şeker yükleme testlerinin yapılmasını öneren Buyru, şeker seviyelerinin yüksek çıkması durumunda öncelikle açlık ve tokluk kan şekerinin takip edildiğini, beslenmenin kontrol altına alındığını ve günlük aktivitenin artırılmasının tavsiye edildiğini belirtti.

Buyru, bu tür hamilelerin yüzde 80’inde diyet ve egzersizle şekerin kontrol altına alınabileceğine işaret etti.

Şeker yükleme testinin bazı durumlarda daha erken yapılması gerekebileceğini ifade eden Buyru, şunları ekledi:

“Eğer annenin ailesinde şeker hastalığı öyküsü varsa, gebelik öncesi kilo fazlalığı veya gebelikte aşırı kilo alımı varsa, ya da bebek ultrasonda büyük veya fazla su varsa, erken şeker yükleme veya şeker kontrolü gerekebilir. Bu durumda 24 haftadan önce test yapılabilir. Sonuçlar anormal ise, tedbirler alınır. Normal ise, testin 24-28 haftaları arasında tekrarlanması gerekir.”

Şeker yükleme testinin yan etkilerinin olmadığını ve testten kaçınılmaması gerektiğini belirten Buyru, olası riskleri anne adaylarına anlattıklarında çoğu hamilenin testi yaptırdığını bildirdi.

Buyru, sosyal medyada dolaşan olumsuz haberler nedeniyle test yaptırmak istemeyenlerin olduğunu da belirterek, “Bu kişilerin en azından bir süre açlık ve tokluk kan şekeri seviyelerini izlemeleri gerekmektedir, böylece şekerle ilgili bir sorun olup olmadığı ortaya çıkarılabilir. Bugün pek çok ülkede, örneğin Amerika’da doğum yapan anne adayları, şeker yükleme testi yapılmadan önce gidilmişse, gebelik haftası ne olursa olsun testin yapılmasını isterler. Çünkü birçok ülke, şeker yükleme testi yapılmamış bir anne adayını doğuma kabul etmemektedir.” açıklamasında bulundu.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap