Kasaplar Birliği Başkanı Akbıçak: “İthal etin satış fiyatı en fazla 11 Euro olur”

Halil Akbıçak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Kasaplar Birliği Başkanı olarak, et tüketiminin Güney Kıbrıs'a doğru kaymasının, kontrollü bir et ithalatı ile önlenebileceğini belirtti. Romanya'dan getirilecek karkas etin maliyetinin 7,5 Euro olacağını ancak kasaplar tarafından maksimum 11 Euro'ya satılabileceğini vurguladı.

Yayın: 18.04.2024 - 19:24

29 kez okundu

Kasaplar Birliği Başkanı Akbıçak: “İthal etin satış fiyatı en fazla 11 Euro olur”

Kasaplar Birliği Geçici Yönetim Kurulu, son gelişmeleri aktarmak amacıyla basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan KTEZO Genel Koordinatörü Hürrem Tulga, et piyasasının Güney Kıbrıs’a doğru kaymasının önemini vurgulayarak, artan et fiyatlarının sorumlusunun kasaplar olmadığını ifade etti.

Tulga, ithal et talebine dikkat çekerek, bu etin kaçak yollarla zaten ülkeye girdiğini ve bundan faydalananların olduğunu belirtti. İthal etin yerli et gibi satılmasına izin vermeyeceklerini söyledi ve ithal etin denetlenmesini vurguladı.

Kasaplar Birliği Başkanı Halil Akbıçak ise et konusunun ciddi bir sorun olduğunu belirterek, fiyat artışını arzın talebi karşılamamasına bağladı. Ülkedeki hayvan popülasyonunun azalırken nüfusun arttığını ve bunun arz-talep dengesizliğine yol açtığını ifade etti.

Akbıçak, yılbaşından beri et alışverişinin büyük bir kısmının Güney Kıbrıs’a kaydığını ve kaçak et ticaretinin arttığını söyledi. Hükümeti eleştirerek, küçükbaş hayvancılıkta tavan fiyat belirleme protokolünü itirazlarına rağmen geçirdiği için suçladı.

Et piyasasındaki dengesizliği ve Güney ile Kuzey arasındaki fiyat farkını vurgulayan Akbıçak, hayvancılığın desteklenmesine rağmen üretimin azaldığını belirtti. Güney Kıbrıs’a yapılan et alışverişlerinin kasapları olumsuz etkilediğini ve bu durumun düzeltilmesi için çaba gösterdiklerini söyledi.

Akbıçak, kontrollü bir et ithalatıyla ekonominin Güney’e kaymasının önlenebileceğini ve bu konuda Kasaplar Birliği olarak iş birliği yapabileceklerini ifade etti. Kasaplar Birliği Genel Kurulu’nun 29 Nisan’da yapılacağını duyurarak, birlik ve dayanışma mesajı verdi.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap